Warme zomers en uw huisdier
Wat kunt u doen om uw huisdier een goede (warme) zomer te geven?
Algemeen:
Bij hogere tempraturen, vooral als er weinig ventilatie is, kunnen (huis)dieren het snel te warm krijgen. Daarom een aantal algemene en daarna meer dierspecifieke tips en opmerkingen om de zomer ook voor uw huisdier aangenaam te houden.
• Zorg daarom altijd voor schaduw en voldoende vers water. Goede ventilatie en een koud grondoppervlak helpt ook om koel te blijven.
Voor sommige dieren is het goed om een koel bad neer te zetten.
• Slanke dieren kunnen beter tegen warmte dan de wat te stevige dieren, een extra reden om te zorgen dat uw huisdier goed op gewicht is.
• Oudere of juist hele jonge dieren of dieren met een aandoening moeten extra in de gaten worden gehouden op afwijkend gedrag, omdat zij meer gevoelig zijn voor warmte.
• Zorg ervoor dat de vacht van dieren met langer haar goed is bijgehouden of bijgewerkt.
• Mocht uw huisdier toch te warm (>41 ˚C) zijn, dan is het nat maken met doeken en/of handen of als het kan het afspoelen met niet te koud water een goede methode om af te koelen. Om te voorkomen dat uw dier niet te koud wordt kan controleren van de rectale temperatuur helpen te veel afkoelen te voorkomen. Als een hond af kat is afgekoeld tot 39,5-40 ˚C moet het koelen stoppen. Kleiner huisdieren kunnen ook met zakken diepvriesgroente worden gekoeld.
Neem contact op met uw dierenarts voor overleg.
• Ijswater is geen verstandige oplossing, dit geeft een samentrekking van de bloedvaten in de huid en voorkomt juist het kwijtraken van warmte. Daarnaast is het pijnlijk en zorgt het rillen eerder voor een toename van de oververhitting.
• Airconditioning is ook voor dieren aangenaam, maar moet geen koude stroming over of langs het dier geven. Ventilatoren zijn daarom minder geschikt, behalve bij oververhitting.
• Om een goed idee te krijgen van de temperatuur in de omgeving van een dier kan een thermometer in de omgeving worden geplaatst.
• Mocht u uw huisdier echt moeten vervoeren, koel de auto dan vooraf en gebruik de airco als u deze heeft, maar zorg dat deze niet op het dier staat gericht.
Hond:
Normale temperatuur: 38-39˚C
• Een hond kan zichzelf koelen door zweetklieren in de zooltjes, hijgen en via convectie (luchtstromen langs lichaam).
• Een zonnesteek (heatstroke, T>41 ˚C) kan blijvende hersenschade geven en lijdt tot de dood bij 50-60% van de honden. Voorkomen is dus erg belangrijk. Mocht dit voorkomen, neem dan contact op met uw dierenarts.
• Uitlaten bij voorkeur in ochtend- en avondkoelte en verder in de warmte kleine wandelingen, bij voorkeur niet op warme ondergrond (asfalt). Niet fietsen met de hond in de warmte.
• Nooit de hond in de auto laten, ook niet met raam open. Kleine kinderen overigens ook niet!
• Zwemmen geeft goede verkoeling, maar zorg wel dat uw hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil
• Mocht uw hond erg hijgen, onrustig zijn, moeilijker ademen of hyperventileren (rassen met een plattere neus laten dit eerder zien), donkerrood gekleurd tandvlees hebben of erg afwezig zijn, dan is het raadzaam om uw dierenarts te bellen.
Kat:
Zie algemeen Normale temperatuur: 38-39˚C • Dat we katten niet zo vaak zien hijgen als honden, komt doordat ze grote hitte meestal beter kunnen verdragen en overdag meer slapen. Daarnaast koelen zij zichzelf door de vacht met likken vochtig te maken. • Katten drinken meestal van nature minder water. Zij moeten dus altijd op meerdere plaatsen vers water kunnen vinden om er voor te zorgen dat zij voldoende water opnemen. Het kan erg nuttig zijn om een ijsblokje (met stukje vis) in een drinkbakje te doen of een fonteintje neer te zetten om het drinken te stimuleren. • Bij erg warm weer kunt u de kat(ten) beter binnen houden met gordijnen gesloten om voldoende schaduw en koelte te geven. • Witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor verbranding. Smeer hun oren en hoofd in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, omdat u er niet zeker van kunt zijn dat ze in de schaduw blijven. Wanneer de zon het sterkst is adviseren wij u om, indien mogelijk, de kat binnen te houden om verbranding te voorkomen. Mochten oren (of neus) regelmatig verbranden dan is de kans op tumoren (plaveiselcelcarcinoom) groter. Mocht uw kat erg hijgen, onrustig zijn, moeilijker ademen of hyperventileren (rassen met een plattere neus laten dit eerder zien), donkerrood gekleurd tandvlees hebben of erg afwezig zijn, dan is het raadzaam om uw dierenarts te bellen.”]
Kat:
Normale temperatuur: 38-39˚C
• Dat we katten niet zo vaak zien hijgen als honden, komt doordat ze grote hitte meestal beter kunnen verdragen en overdag meer slapen. Daarnaast koelen zij zichzelf door de vacht met likken vochtig te maken.
• Katten drinken meestal van nature minder water. Zij moeten dus altijd op meerdere plaatsen vers water kunnen vinden om er voor te zorgen dat zij voldoende water opnemen. Het kan erg nuttig zijn om een ijsblokje (met stukje vis) in een drinkbakje te doen of een fonteintje neer te zetten om het drinken te stimuleren.
• Bij erg warm weer kunt u de kat(ten) beter binnen houden met gordijnen gesloten om voldoende schaduw en koelte te geven.
• Witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor verbranding. Smeer hun oren en hoofd in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, omdat u er niet zeker van kunt zijn dat ze in de schaduw blijven. Wanneer de zon het sterkst is adviseren wij u om, indien mogelijk, de kat binnen te houden om verbranding te voorkomen. Mochten oren (of neus) regelmatig verbranden dan is de kans op tumoren (plaveiselcelcarcinoom) groter.
Mocht uw kat erg hijgen, onrustig zijn, moeilijker ademen of hyperventileren (rassen met een plattere neus laten dit eerder zien), donkerrood gekleurd tandvlees hebben of erg afwezig zijn, dan is het raadzaam om uw dierenarts te bellen.
Konijnen en knaagdieren:
Zie algemeen
Normale temperatuur konijn en cavia: 38-39,5˚C
• Voor konijnen en knaagdieren is het erg belangrijk dat de hokken, die vaak buiten staan, in de schaduw worden gezet (houd daarbij rekening met de beweging van de zon). Voor deze dieren is een temperatuur boven de 24 graden in het hok al gauw te hoog, waardoor het dier snel kan bezwijken. Met hun gevoelige darmstelsel kan warmte en stress snel lijden tot mogelijk fatale problemen. ’s Avonds, als de zon gezakt is, kunt u rondom en op de kooi, met name de dakbedekking, natsproeien. Zorg er wel voor dat het konijn zelf niet nat op de tocht staat of nat de nacht in gaat. Als het hok toch erg warm wordt of is dan kan een nat wit laken voor verkoeling zorgen.
• Controleer gedurende de hele zomer dagelijks erg goed het achterwerk van het konijn, helemaal als de ontlasting eraan blijft kleven. Zodra dit gebeurd kunnen aasvliegen daar eitjes in leggen. De maden die hieruit komen eten het dier dan letterlijk op! Laat in geval van maden uw konijn zo snel mogelijk behandelen! Ook het goed schoonhouden van het hok van uw konijn van knaagdier is belangrijk om myasis (maden) te voorkomen.
• Als een konijn of knaagdier te warm is kan een koude tegel (uit koelkast of natgemaakt) of koelelementen in een handdoek helpen. Een konijn regelt ook via de oren de lichaamswarmte. Deze kunnen ook worden gebruikt om een oververhit konijn te koelen door lauw water met een spons erop aan te brengen.
Vogels:
Zorg dat vogels uit de felle zon staan, beschikken over vers badwater en niet op de tocht staan. Bedek kippenhokken en volières met een wit laken of zorg met en parasol voor schaduw als deze er niet is.
Zonnesteek of hitteberoerte (heatstroke)
Als de temperatuur van een dier erg oploopt door zonnewarmte of overmatige inspanning dan kan dit blijvende schade of zelfs de dood tot gevolg hebben. Bij temperaturen boven de 41 ˚C kunnen bloedstollingsproblemen en uitval van organen optreden, waaronder acute nierschade en/of schade aan hart, longen maagdarmstelsel of centraal zenuwstelsel.
Neem contact op met uw dierenarts, onder andere infusen en toediening van zuurstof kunnen de overlevingskansen van uw huisdier verbeteren!