Echografie van dracht, buik en hart

Echografie

Met echografie kunnen we een kijkje nemen binnen in een dier. Misschien heeft u zelf wel eens een echo gehad of bent erbij geweest, u weet dan dat het niet pijnlijk is. Het beeld bij een echo wordt gemaakt door middel van geluidsgolven, deze golven verschillen van snelheid bij de verschillende weefsels waar we naar kijken. Het apparaat zet deze golven om in een elektrisch signaal en maakt daar een (bewegend) beeld van.

Bij een echo onderzoek mag u er zelf bij blijven. De dieren voelen zich dan beter op hun gemak. Omdat de echo golven niet door haren heen komen, zullen we uw dier moeten scheren.

Bij een echo onderzoek van de buik moet het dier nuchter komen en kunt u hem beter niet uitlaten tot ongeveer drie uur voor de tijd zodat de blaas vol is. Bij een echo voor dracht of hart hoeft dat niet.

echo-echografie_DAPZWD_Dierenartsenpraktijk-Zuidwest-Drenthe-Meppel-Nijenveen
dierenarts-echo-dracht-dier

Echografie dracht

Bij een drachtige teef of poes is met een echo onderzoek heel goed te zien of er een normale groei en ontwikkeling van de kleintjes is.

We kunnen de echo doen vanaf de 21 dag, maar beter is vanaf de 25e dag. Je ziet dan zelfs de hartjes al kloppen!

Echografie buik

Met een echo onderzoek kunnen we goed de binnenkant van de organen bekijken. We bekijken en beoordelen het orgaan naar grootte, vorm en inhoud. Je kunt alle organen goed onderzoeken, alleen de binnenkant van de maag kan lastig zijn als er veel lucht in zit daarom moet het dier nuchter komen. Om de wand van de urineblaas goed te kunnen beoordelen moet de blaas gevuld zijn.

De organen die we routinematig beoordelen zijn:
Blaas  -  Prostaat  -  Baarmoeder/eierstokken  -  Lymfeklieren  -  Darmen  -  Nieren  -  Bijnieren  -  Milt  -  Alvleesklier  -  Maag  -  Lever

De buik in beeld

Hieronder zie je een aantal foto's van de buik met achtereenvolgens; blaasontsteking, blaastumor, vroege dracht hond 19 dagen, vergrote eierstok, lever, nier.

Echografie hart

Toen onze oude echoapparaat vervangen moest worden hebben we ervoor gekozen dat bij ons nieuwe echo apparaat het ook mogelijk moest zijn om echo onderzoeken van het hart te maken. Er moet dan o.a. doppler opzitten en je moet een ECG kunnen aansluiten, ook zijn de eisen voor de kwaliteit veel hoger. Onze nieuwe Mindray M9 voldoet aan deze eisen en heeft een zeer gevoelige en nauwkeurige echo detectie.

De redenen om een echo van het hart te maken zijn divers. Vaak worden er hartecho’s gemaakt om te screenen op erfelijke hartafwijkingen. Bijvoorbeeld wanneer bij een bepaald ras een hartspierziekte voorkomt en men een nestje wil fokken, kan met de echo bekeken worden of het dier op dat moment vrij is. Deze onderzoeken worden niet bij deze praktijk uitgevoerd, maar worden uitgevoerd door dierenarts specialisten.

De andere indicaties voor een hartecho zijn:
een hartruis  -  een aritmie  -  een gallop ritme  -  verminderde hartgeluiden  -  hoesten / benauwdheid zonder duidelijke oorzaak

Het hart in beeld

Hieronder zie je een aantal foto's van het hart.