Laparoscopie

Met laparoscopie minder last na de operatie

Teven kunnen bij ons laparoscopisch gesteriliseerd worden. Een laparoscopische sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken van de teef door het verwijderen van de eierstokken door middel van een kijkoperatie (met kleine gaatjes).

Het grote voordeel van de kijkoperatie is dat alle handelingen worden uitgevoerd met kleine instrumenten. De handen van de chirurg komen niet in de buik van de hond. Op deze manier hoeft er minder hard aan de ophangbanden van de eierstokken en baarmoeder worden getrokken waardoor de hond minder last heeft van de operatie.

Geen hechtdraad

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een speciaal brandapparaat is er geen hechtdraad aanwezig in de buik waardoor ook deze inwendige wondjes sneller herstellen. Wij kunnen deze techniek nu toepassen bij honden vanaf 5 kg.

Via deze techniek is het ook mogelijk om een of twee niet ingedaalde testikel(s) (cryptorch) bij de reu te verwijderen, buikorganen te bekijken en biopten ervan te nemen en om de maag vast te zetten bij honden die gevoelig zijn voor maagkanteling.

dapzwd-dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_open-dag-2015_09

Laparoscopie bij Dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe

Hieronder een filmpje over laparoscopie in onze praktijk.