Syphylis bij konijnen (Treponema cuniculi)

Syfilis goed te behandelen

Witje is een leuk konijn van 7 maanden met een enkel een lichte huidwoekering op de neus waar zij weinig last van heeft. De woekeringen zijn makkelijk te verwijderen, maar na 2 maanden is het probleem veel erger geworden en zit haar hele neus onder de korsten. Een onder narcose genomen biopsie biedt niet de gewenste duidelijkheid, maar met het beeld erbij wordt besloten dat het konijn besmet is met syphilis. De behandeling is succesvol en al na 2 weken ziet de neus van het konijn er weer erg mooi uit.

Witje voor de behandeling
konijnen-05_DAPZWD-Dierenartsenpraktijk-Zuidwest-Drenthe-Meppel

Treponema cuniculi (syphilis)

Treponema cuniculi is een spirocheat die wordt overgedragen door geslachtscontact. Het tast de slijmvliesovergangen van de externe geslachtsdelen, lippen, gezicht, ogen en neus aan. Hoewel er bij de mens een soortgelijke ziekte alls SOA voorkomt is deze aandoening niet besmettelijk voor de mens. Ook ander huisdieren kunnen niet worden besmet.
Besmette konijnen zijn meestal niet algemeen ziek, maar het kan leiden tot onvruchtbaarheid en bij voedsters een ontsteking van de baarmoeder.

Bij de behandeling met penicilline kan het konijn tijdelijk een rode urine produceren. Het aangetaste dier en alle dieren die ermee in contact kunnen zijn geweest moeten worden behandeld.