Lepelaar 70  •  7943 SH Meppel  •  (0522) 238 508
spoedgeval gezelschapsdieren:
(0522) 238 508
spoedgeval landbouwhuisdieren/paard:
(0522) 238 518

Een rat als huisdier

Ratten zijn erg slim en sociaal

Ratten zijn veel gehouden sociale dieren, die echter door hun verleden als laboratoriumdier zo zijn door gefokt dat zij vaak maar relatief kort leven (Ongeveer 2 jaar). Een sociaal dier als de rat moet eigenlijk niet alleen worden gehouden. Het beste neemt men 2 of meer dieren van hetzelfde geslacht, ook als ratten met meerdere bij elkaar worden gehouden worden zij goed tam. Een rat kan veel dingen leren en heeft een ruime kooi nodig met speelgoed om zich bezig te houden lichamelijk en geestelijk.

Lees meer over de rat op het LICG.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-ratten-02
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-ratten-01

Veel voorkomende ziektes

Veel voorkomende ziektes bij ratten zijn tumoren (vooral bij de vrouwelijke rat) en luchtwegproblemen.

Bij ratten komen vaak tumoren van de melkklierpakketten voor, vooral bij vrouwelijke, maar ook bij mannelijke ratten. Doordat de melkklierpakketten van de rat over bijna het hele lichaam voorkomen kunnen de tumoren ook bijna overal voorkomen. Hoewel ongeveer 90% van de tumoren goedaardig is kunnen ze door die grootte en locatie veel problemen geven.
De oorzaak ligt in de hormonale huishouding, maar ook voeding zou een rol spelen.
De enige behandeling is het operatief verwijderen van de tumor.
Om melkkliertumoren te voorkomen is ovariëctomie (verwijderen van de eierstokken) een goede oplossing. Hierdoor komen 95% minder melkkliertumoren voor.