De Vaccicheck

Vaccineren op maat

De vaccicheck is een sneltest waarbij we een paar druppels bloed afnemen om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC). Dit zijn belangrijke hondenziekten (virussen) waartegen wordt gevaccineerd.

Al jaren is er is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze praktijk vaccineren we vanaf 2008 al alternerend, dat wil zeggen dat de volledige vaccinatie nog maar eens in de drie jaar wordt gegeven.

Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt, waardoor de hond nog goed beschermd is. Dit is te bepalen met behulp van de vaccicheck.

De uitzondering is de vaccinatie tegen de Leptospirose (ziekte van Weil, een bacterie). Deze vaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden, omdat het vaccin hiertegen geen langdurige bescherming geeft. Voor Rabies (1x/3 jaar) en Kennelhoest (1x/jaar) is er geen (wettelijk) geldige test.

hond2-dapzwd-vaccicheck
Hitte_hond_dapzwd_meppel_dierenarts

Voor wie is de vaccicheck aan te raden?

- Elke hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen.
- De hond die een reactie heeft laten zien op de vaccinatie (allergische reactie)
- De hond die een onbekende entingsvoorgeschiedenis heeft
- De hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad
- Om bij twijfel te controleren of een hond goed is beschermd
- Om het juiste tijdstip van vaccineren bij pups te bepalen

Hoe gaat de vaccicheck in zijn werk?

U kunt op donderdagochtend (een andere dag is in overleg mogelijk) een afspraak maken voor vaccicheck, gezondheidscontrole en vaccinatie. Uw hond wordt helemaal nagekeken en we geven de jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil en indien gewenst tegen kennelhoest of rabiës (hondsdolheid). Hierna worden enkele druppels bloed afgenomen.

De vaccicheck wordt ingezet en de uitslag wordt nog dezelfde dag doorgegeven. Als de afweer voldoende is, hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw hond met uw hond voor de ziekte van Weil. De vaccinatiestatus van parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte moet afhankelijk van de uitslag na 1, 2 of 3 jaar worden gecontroleerd. Is de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de cocktail vaccinatie. Deze enting is dan gratis.

Bij pups is het mogelijk om met de vaccicheck te bepalen wanneer de afweerstoffen van de moeder (maternale immuniteit) zijn verdwenen en dan te vaccineren. Na 3 – 4 weken kan dan nogmaals worden getiterd om te kijken of de vaccinatie goed is aangeslagen.

Wanneer is het handig om te starten met de vaccicheck?

- De vaccicheck kan uitgevoerd worden op elke leeftijd vanaf 3-4 weken na een vaccinatie om te bepalen of er voldoende afweer is opgebouwd of direct bij honden waarvan de vaccinatiegeschiedenis niet bekend of onzeker is.
- Bij pups kan er vanaf 6 weken leeftijd worden getitered om het juiste vaccinatietijdstip te bepalen.
- Honden die als pup volgens schema zijn gevaccineerd kunnen starten wanneer zij weer de cocktailvaccinatie zouden krijgen, namelijk op 1 jaar leeftijd en daarna iedere 3 jaar.

Een veel voorkomende oplossing in de praktijk is om de hond t/m 1 jaar leeftijd volgens het vaccinatie schema te vaccineren en vanaf 4 jaar leeftijd de vaccinatiestatus te gaan controleren met de vaccicheck.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_content_hond-husky
overgewicht huisdieren spelletjes spelen

Is een positieve titerbepaling ook officieel geldig?

Met een positieve titerbepaling die door de dierenarts in het paspoort is afgetekend mag een hond naar het pension of de show. De dierenarts moet wel aangeven in het boekje hoe lang de geldigheidstermijn is (aldus Raad van Beheer, Dibevo, KNMvD).
Voor het pension (en soms de show) is een kennelhoestenting nog wel verplicht

 

Wat zijn de kosten van de vaccicheck?

De vaccicheck, inclusief bloedafname, kost €44,90. Hierbij komen de kosten van de vaccinatie tegen de ziekte van Weil, deze bedragen €44,30 (of consultkosten). Als de bescherming onvoldoende is, zijn er geen verdere kosten voor de cocktailvaccinatie.