Oogheelkunde
Oogheelkunde: behandeling van oogproblemen bij huisdieren
Regelmatig zien wij dieren met oogproblemen. Er zijn veel verschillende aandoeningen van het oog die voorkomen bij onze huisdieren. Problemen kunnen zich bevinden bij de oogleden, in de bindvliezen, op het hoornvlies of in het oog zelf. Op alle leeftijden zien we oogproblemen ontstaan. Ogen zijn kwetsbare organen dus het advies is niet te lang te wachten als een dier merkbaar last heeft van de ogen.
Door goede inspectie van de ogen kunnen we soms al snel zien wat er mis is, maar vaak is meer onderzoek nodig. Indien er vermoeden is van een beschadiging van het hoornvlies wordt er een kleurstof in het oog gedruppeld waardoor de beschadiging oplicht, daarmee goed te zien hoe groot de beschadiging is en of de genezing goed verloopt.
Sommige honden hebben continue ontstoken ogen door een verminderde traanproductie, met een schirmer tear test kunnen we meten of een dier voldoende traanvocht produceert. Met een speciale oogkijker kunnen we ook de binnenzijde van het oog beoordelen, zoals de lens, het glasvocht en het netvlies.
Verhoogde oogdruk (glaucoom)
Een verhoogde oogdruk bij de hond wordt glaucoom genoemd of ook wel groene staar. Glaucoom kan verschillende oorzaken hebben. Er kan glaucoom ontstaan zonder eerdere ziekte van het oog, dit is primair glaucoom en is vaak erfelijk.
Hondenrassen die een verhoogde kans op ontwikkelen van glaucoom hebben zijn bijvoorbeeld de Beagle, Cairn Terrier, Chihuahua, Malteser, Poedel, Shi-Tzu en de Teckel. Ontstaat glaucoom na andere ziektes van het oog, dan is er sprake van secundair glaucoom, deze variant zien we het meest bij katten.
Een verhoogde druk in het oog zorgt voor veel pijn, dieren gaan knijpen met het oog en kunnen minder actief worden. Het oog kan wazig worden en in het oogwit zijn bloedvaten duidelijk zichtbaar. Als de oogdruk te lang hoog blijft kan het dier blijvend blind worden, het daarom van belang niet te lang te wachten als deze klachten zich voordoen. Om de diagnose glaucoom met zekerheid vast te stellen moet er een oogdrukmeting uitgevoerd worden. In onze praktijk kunnen we oogdrukmetingen uitvoeren.
We gebruiken hiervoor de tonovet pen, een instrument waarmee we zonder verdoving zeer snel en betrouwbaar de oogdruk kunnen meten. Door oogspecialisten wordt deze meetmethode hoog aangeschreven.