Trimmen onder sedatie

Het belang van vachtverzorging

De vacht van onze huisdieren heeft een belangrijke functie in de warmteregulatie van hun lichaamstemperatuur. Wanneer de vacht niet meer luchtig en schoon is, ontstaan er problemen en werkt de vacht verstikkend voor de huid. Het kan gaan broeien waardoor er smetplekken ontstaan en de huid ontstoken raakt. Daarnaast is het pijnlijk voor het dier wanneer de haren gaan trekken aan de huid, zoals gebeurt wanneer de vacht vervilt raakt.

Meestal treden problemen met de vachtverzorging pas bij volwassen of oudere dieren. Wanneer het dier dan nog gewend moet raken aan het kammen, leidt dat vaak tot problemen. Soms wordt op senioren leeftijd vachtverzorging te pijnlijk. Mede doordat bij oudere, zieke dieren er vaak nog weinig bespiering en vet aanwezig is en de huid direct over de botten heen ligt.

Om problemen in de toekomst te voorkomen adviseren wij om zo jong mogelijk te starten met gewenning aan vachtverzorging. Het belang en manier van verzorging van de vacht is diersoort en ras afhankelijk. Een trimsalon bij u in de buurt of de fokker van uw dier kan u hierover informeren. Onze paraveterinair Rilana is tevens trimster en kan u ook van advies voorzien.

 

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-Meppel_voortplanting-puppies
oude kat slechte vacht dierenarts meppel

Hoe herken je vachtproblemen?

Soms doet de situatie zich toch alsnog voor dat een dier de vachtverzorging niet toestaat.

Bij kortharige katten zien we vaak dat dit gebeurt bij de senior kat. Hij is minder flexibel en kan zich niet goed meer wassen waardoor de vacht vet wordt en er klitten ontstaan.

Langharige dieren die hun hele leven vachtverzorging nodig zijn kunnen een vervelende ervaring hebben opgedaan of hebben een wat complexer karakter waardoor het elke keer een gevecht of zeer stressvol gebeuren is.

Wanneer een dier (met name katten, omdat zij zich normaal zelf wassen) zijn vacht niet meer verzorgt, zie je veel losse plukken haar tussen de vaste haren, soms zijn er al klitten ontstaan. Ook kan de vacht gaan stinken.

 

Paraveterinair Rilana Grit is tevens dierentrimster

Wanneer er iets aan de vacht gedaan moet worden door een bekwame trim(m)(st)er adviseren wij contact op te nemen met de trimsalons in de regio. Alleen wanneer het onmogelijk is zonder gevaar van het welzijn voor dier, trimmer of eigenaar om het dier te behandelen kunt u bij ons een afspraak maken om uw dier te laten ontwollen, ontklitten of te scheren onder sedatie.

Onze paraveterinair Rilana heeft de opleiding honden en katten toiletteren van het huisdier kennis instituut gedaan en stages gelopen bij trimsalons. Daarna heeft zij 3,5 jaar als trimster gewerkt en kan honden, katten en konijnen behandelen.

Natuurlijk brengen we de dieren niet zomaar onder narcose, u komt eerst bij de dierenarts voor een preanesthetisch onderzoek en wordt er samen met Rilana besproken wat uw wensen zijn.

paraveterinair trimster dierenarts Meppel