Radiologie / echografie

Digitale röntgenfoto’s

Ook wel medische beeldvorming genoemd. Sinds eind 2008 werkt de praktijk met (indirect) digitale röntgen voor zowel de gezelschapsdieren als voor de paarden. Dit heeft voor de patiënt en voor de medewerkers het voordeel dat er heel snel ontwikkeld wordt. Deze ontwikkeling van de röntgenfoto gebeurt ook niet meer in de donkere kamer met alle (giftige) vloeistoffen, maar in een ontwikkelapparaat wat werkt met laser en halogeenlicht.

Deze ontwikkeling heeft voor een significante vermindering van chemisch afval geleid en voor veiligere werkomstandigheden, een win-win situatie. De ontwikkeling duurt gemiddeld zo’n 30 to 40 seconden.

De belichting is digitaal nog aan te passen zodat er zelden foto’s opnieuw gemaakt hoeven te worden. Alweer een positieve ontwikkeling want dit betekend minder bestraling voor het dier en de medewerkers.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-rontgen
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-praktijk-rontgen

Gecertificeerd voor HD- en ED-foto’s

Voor degenen die de röntgenfoto’s maken zijn dosimeters verplicht. Deze meten hoeveel straling je gedurende je werkzaamheden oploopt. als dat te hoog wordt mag je voor je eigenveiligheid geen röntgenfoto’s meer maken. Röngten is natuurlijk voornamelijk om botten te kunnen zien. Maar ook gewrichten en weke delen (bijvoorbeeld het hart of de blaas) kunnen goed in beeld gebracht worden. De praktijk is ook certificeerd om officiële röntgenfoto’s te maken voor de Raad van Beheer de zogenaamde HD en ED foto’s.

Bij de paarden wordt de röntgen vooral gebruikt voor de benen/ voeten en de kiezen. De röntgenbuis voor de paarden is aan het plafond opgehangen en kan 360 graden om het paard heen bewogen worden.

Echo is pijnloos en niet schadelijk voor uw dier

Echo is een techniek om de weke delen te laten zien, dus voornamelijk voor de buikorganen. Het is een techniek die niet pijnlijk of schadelijk is voor het dier. De dieren hoeven ook maar zelden onder narcose voor een echo onderzoek. Deze onderzoeken worden gedaan voor verdenkingen van tumoren (bijvoorbeeld van de lever, de milt), of om te zien of een orgaan zoals de lever of de nieren er normaal uitzien, of om te kijken of er bijvoorbeeld stenen in de galblaas of blaas zitten.

Meer informatie over echografie bij gezelschapsdieren lees je op deze pagina »

echo-hart-dierenarts-meppel

Ook het hart kan met een echo goed in beeld gebracht worden. En natuurlijk het leukste om te zien of een dier drachtig is! Dit is mogelijk rond 24 dagen dracht.