DAPZWD geeft u graag advies over jouw kat / poes

Cat Friendly GOUD

Onze praktijk heeft het predikaat Cat Friendly Goud, het hoogste keurmerk voor katvriendelijkheid. Dit houdt in dat we ons altijd goed op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in de kattengeneeskunde en dat we katten met zo min mogelijk stress en ongemak in de praktijk proberen te behandelen.

Goede opvoeding erg belangrijk

Katten zijn in Nederland ontzettend populair als huisdier. Het zijn echte gezelschapsdieren die in allerlei soorten en maten voorkomen. Ze bieden veel gezelligheid en het houden van katten kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van de mens. Een goede opvoeding is heel belangrijk, omdat dat er voor zorgt dat een kat sociaal leert omgaan met nieuwe situaties, andere mensen en andere dieren.

Door het fokken van verschillende rassen is er een grote keuze in het type kat. Veel katten in Nederland zijn rasloos. Bekende grotere rassen zijn onder andere de Maine Coon en de Noorse Boskat. Deze dieren kunnen meer dan acht kilogram wegen. Kleinere rassen zijn onder meer de Japanse Bobtail en de Devon Rex, met een gewicht onder de vijf kilogram. Een kat wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting van een gecastreerde kat twee keer zo lang is als van een vruchtbaar dier.

Echte vleeseters

Katten zijn geen kleine honden. Nog meer dan honden zijn ze echte vleeseters. Ze hebben dan ook bepaalde vitamines en essentiele vetzuren nodig in hun voer. Vlees is rijk aan eiwitten maar arm aan koolhydraten, veel katten krijgen teveel koolhydraten binnen met hun voer. Gecombineerd met te weinig beweging zien we dan ook meer overgewicht bij onze katten. En daarbij ook de bijbehorende problemen zoals suikerziekte (diabetes), hartklachten, gewrichtsproblemen, blaasklachten, enzovoort.

Wist u dat: De allereerste echte kat is Proailurus, een klein wezelachtig dier dat zich 29 miljoen jaar geleden ontwikkelde. Dit dier is verwant aan de voorouders van de civetkatten en hyena’s.

Een katachtige is altijd te herkennen is aan de tenen (5 aan de voorpoten, 4 aan de achterpoten) en scherpe kromme klauwen, die intrekbaar zijn. De hoektanden zijn zeer groot. De pupil van een kattenoog is meestal spleetvormig en zeer samentrekbaar…

Goede informatie over katten vindt u op de site van het LICG

"Cats are connoisseurs of comfort"

James Harriot

In deze collage ziet u foto's van onze eigen patiënten, ingestuurd door hun eigenaren in de september 2019.