Erfelijkheid en allergie

Uit het feit dat bepaalde rassen duidelijk meer problemen hebben mogen we aannemen dat het in zekere mate erfelijk bepaald is. Inmiddels is ook gebleken dat sommigen lijnen binnen een ras meer problemen hebben.

Het is raadzaam terughoudend te zijn met fokken met allergische dieren.Samengevat: huidklachten zijn een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Allergieen zijn niet de enige reden hiervoor, maar geven wel langdurige klachten. Ieder dier dat verdacht wordt van een allergie dient goed onderzocht te worden om andere oorzaken uit te sluiten. Is eenmaal vastgesteld dat een dier allergisch is dan zijn er verschillende behandelingswijzen mogelijk. Wel moeten we ons realiseren dat het vaak levenslang een probleem voor het dier en zijn baasje blijft.

Allergie bij uw hond

Jeuk en huidklachten

Allergieen of overgevoeligheidsreakties zijn een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij onze huisdieren. De verschijnselen varieren van af en toe een beetje jeuk tot onophoudelijk bijten, likken en krabben, soms tot bloedens toe.

Wat is de oorzaak van de allergie?
De problemen worden veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens, ook hier is sprake van een allergische reaktie op huisstof, graszaad en dergelijke. Bij honden blijken huisstof, huisstofmijten, mens- en katte-huidschilfers en pollen van bomen of planten het meest frequent de boosdoeners. Ook van het voedsel wordt veel gezegd dat dit allergieen zou opwekken. Dit is inderdaad mogelijk, maar uit onderzoek blijkt dat dit toch maar voor een klein deel van alle overgevoeligheidsreakties verantwoordelijk is.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-allergie-likken

Als een dier in kontakt komt met een stof die niet in zijn lichaam thuishoort reageert hij hierop met een afweer reaktie. Bij een allergische reaktie gebeurt dit ook, maar dan heel sterk. Er is dus sprake van een soort paniekreaktie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk, maar de gevolgen zijn duidelijk zichtbaar: jeuk ! Onophoudelijk likken teken allergie

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-allergie-poten

Jeuk aan de poten komt veel voor

Verschijnselen bij een allergie

Het meest opvallende verschijnsel is natuurlijk jeuk. Terwijl dieren met vlooien vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, zie je hier vooral jeuk aan kop, oorschelpen, poten en buik. De dieren likken en knagen aan hun poten en tussen hun tenen, schuren met de kop over de grond en krabben aan buik en oren. De huid kleurt door de voortdurende irritatie zwart en er zitten soms kleine puistjes op, die later openbarsten en kleine korstjes vormen

Voorkomen van een allergie

Allergieen komen voor bij alle rassen, maar bij sommige rassen zien we duidelijk meer problemen dan bij andere. Voorbeelden zijn Golden Retrievers, Terriers en Poedels.

DIRECT ONLINE AFSPRAAK MAKEN

u kunt zelf online een afspraak inplannen op een moment dat het u het beste uitkomt. Het is mogelijk een afspraak te maken voor een consult of vaccinatie. U kunt voor maximaal drie dieren per keer een afspraak maken.

Operaties, gebitsbehandelingen, uitgebreide onderzoeken, euthanasie of een visite aan huis kunnen niet online geboekt worden.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-allergie-poten

 

De diagnose

De meeste dieren met jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijven vlooien. Ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien bestaan er ziekten van de huid zelf. Om vast te stellen of een dier allergisch is is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten.

Om een voedingsallergie uit te sluiten kunnen we het dier gedurende minstens zes weken dieetvoeding laten eten. Is er verbetering dan is een voedselallergie waarschijnlijk.

Hiernaast kunnen we bij honden, net zoals bij mensen, een allergietest doen. We scheren dan een stukje huid kaal en spuiten hier een aantal stoffen in waarvan bekend is dat ze vaak problemen geven. Na twintig minuten kunnen we de test aflezen. Op deze wijze zien we niet alleen of een dier allergisch is, maar ook waarvoor. Ook is er een bloedtest ontwikkeld die vaak samen met de huidtest wordt uitgevoerd, waarbij de antistoffen in het bloed gemeten wordenOok voedselallergie uitsluiten

Speciaal voer kan een oplossing zijn

Behandeling van een allergie

Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier allergisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Met medicijnen is het goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Het is echter niet zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang af en toe medicijnen nodig hebben.

Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. We moeten dan eerst weten wat precies de allergie veroorzaakt, dus doen we een allergie test. Vervolgens wordt de patient gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. U heeft hierbij ongeveer 75% kans op succes. Een nadeelvan deze methode is dat het tamelijk prijzig is en vaak is het nodig om de behandeling levenslang, elke maand te blijven geven.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-allergie-voer

Heeft het dier een voedselallergie dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. De simpelste oplossing is levenslang speciaal dieetvoer te geven. Hiervoor worden tegenwoordig de zogenaamde hypo-allergene dieeten gebruikt. dij deze dieeten zijn de eiwiten zodanig klein dat het dier er niet meer op kan reageren met jeuk.

Afspraak maken, medicijnen afhalen of uitslag opvragen?

Voor het afhalen van voer en medicijnen kunt u tijdens openingsuren terecht.

Urine of ontlasting voor onderzoek of melk voor bacteriologisch onderzoek kunt u dagelijks tot 18.00 uur brengen. Melk voor de Delvotest (antibioticum-onderzoek) graag brengen vóór 11.00 uur.
De volgende dag kunt u voor gezelschapsdieren tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen van 8.00 tot 8.30 uur en van 13.30 tot 13.45 uur bellen over de uitslag. Voor landbouwhuisdieren en paarden dagelijks van 8.00 tot 9.00 uur.

Als u met meerdere huisdieren tegelijk wilt komen, wilt u dat dan aangeven bij het maken van de afspraak, zodat wij extra tijd kunnen vrijhouden. Behandelingen van en medicijnen voor gezelschapsdieren dienen contant of per pin te gebeuren.