Voortplanting bij de hond: begeleiding en advies

Puppies; erg leuk en spannend

Voor de beginnende, maar zelfs voor de meer ervaren fokker is het krijgen van pups een spannende, maar meestal erg leuke ervaring. Om de voortplanting van uw hond goed te laten verlopen, van dekking tot bevalling, is het belangrijk om u goed voor te bereiden en als dierenartsen kunnen wij u hierbij helpen.
U kunt bij ons terecht voor volledige begeleiding van de dekking tot de bevalling van uw teef.

Vanaf dag 8 van de loopsheid kunt u door middel van bloedonderzoek het beste dektijdstip laten bepalen. Bij honden kan dit tijdstip namelijk erg verschillen en daarnaast laten sommige honden nauwelijks iets zien van de loopsheid. Voor de progesteronbepaling kunt u een afspraak maken wanneer het u maar uitkomt, de uitslag krijgt u binnen een kwartier dankzij onze Idexx analyse apparatuur!

Aan de hand van deze waarde wordt bepaald wanneer u het beste uw teef laat dekken of wanneer er een nieuwe progesteronbepaling gewenst is. Op deze manier is goed te bepalen wanneer er kan worden gedekt. Voor studies met betrekking tot de betrouwbaarheid vindt u hier de juiste informatie.

Indien nodig kan er in overleg ook KI worden toepast.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-reizen-2
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-Meppel_voortplanting-puppies

Bij vragen over dekking of bevalling neem contact op

Op ongeveer 24 dagen na de dekking kunnen wij met echo een dracht bevestigen en indien gewenst kan er rond week 7 met een röntgenfoto het aantal pups nauwkeurig worden vastgesteld. Dit is vooral handig als u wilt weten wanneer de bevalling voorbij is of gewoon nieuwsgierig bent. Deze foto kunnen wij naar u emailen.

Om u goed voor te bereiden kunt u uiteraard veel informatie vinden op internet, maar ook in de op de praktijk verkrijgbare Fokkerswijzer.
Bij twijfel rond de dekking of het verloop van de dracht of bevalling kunt u ons altijd bereiken.

Belangrijke zaken voortplanting hond:

• het is verstandig om van elk ouderdier foto’s te maken van de heupen, maar als u fokt met stamboom is het maken van officiële heupfoto’s (en elleboogfoto’s) verplicht. Deze kunnen wij voor u uitvoeren.
• voor de leeftijd van 7 weken moeten pups zijn gechipt en binnen 8 weken geregistreerd. (Vanaf 1 april 2013)
• nieuwe pup eigenaren moeten binnen 2 weken de pup overschrijven op hun eigen naam
• vaccineren kan vanaf 6 weken. Europese paspoorten zijn enkel nog verkrijgbaar bij de dierenarts en moeten worden gekoppeld aan de chip.
• als u fokt met Stamboom, dan moet er een afstammingsonderzoek van de pups plaatsvinden.

Meer informatie op de website van Raad van Beheer »

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-Meppel_voortplanting-puppies-2