Kittens

Juiste verzorging en juiste voeding

Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

Kittens wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit.

Weeg elke kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Indien de kittens erg pieperig zijn en ze komen niet aan in gewicht dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.
Ook kittens worden groot.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_kitten-01
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_kat-02

Na de eerste dag…

Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng er af. Na ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de oren open. Met 2-3 weken leeftijd komen de eerste tandjes door. Op de leeftijd van 3 weken gaan de kittens steeds meer op onderzoek uit. Het lopen gaat nog wat onwennig. Ze vallen vaak om.

Vanaf 4 weken…

Vanaf 4 weken spelen de kittens vooral met elkaar en met de moeder. In het begin bestaat het spel vooral uit slaan met de voorpootjes maar als de coördinatie beter wordt gaat dit over in stoeien en bijten.
Op 4 weken leeftijd worden de kittens en hun moeder voor het eerst ontwormd.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_kat-gras

Zindelijk worden…

Vanaf de leeftijd van 4 weken zullen de kittens het poepen en plassen steeds meer onder controle krijgen. Ze gaan actief gebruik maken van de kattenbak, ze doen de moeder na en u hoeft ze dit nauwelijks te leren. Eventueel kunt u ze helpen door ze na het eten op de kattenbak te zetten. Deze fase is erg belangrijk voor het socialiseren van de kittens.