Vruchtbaarheid koeien

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Voor de melkproductie is een koe afhankelijk van de geboorte van een kalf. Economisch is het aantrekkelijk om te streven naar een korte tussenkalftijd. Welk interval optimaal is verschilt per bedrijf en hangt af van verschillende factoren, zoals melkproductie en persistentie.

Als praktijk bieden we begeleiding aan in de vruchtbaarheid. Dit werkt het beste binnen het abonnement van bedrijfsbegeleiding, maar is ook mogelijk op afroep. De begeleiding op het gebied van vruchtbaarheid bestaat uit verschillende dingen: onderzoek van individuele koeien op dracht of cycliciteit, kengetallenanalyse en analyse van voeding en conditie van de koeien. Bij problemen kan aanvullend onderzoek nodig zijn.

Echografisch onderzoek

Onze dierenartsen zijn uitgerust met moderne echoapparatuur. Het is mogelijk om te onderzoeken of een dier drachtig is vanaf ongeveer vijf weken dracht. Dieren die net hebben gekalfd kunnen worden onderzocht of de baarmoeder voldoende in grootte is afgenomen en of deze nog resten van de vruchtvliezen bevat. Ook kijken we naar dieren die klaar zijn om weer geïnsemineerd te worden. Hierbij beoordelen we de activiteit van de eierstokken en eventuele baarmoederinhoud. Wanneer dit noodzakelijk is kan gericht worden behandeld.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-kalf
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-kop

Kengetallenanalyse

In het computer systeem pir-Dap kunnen wij als dierenarts uw gegevens met betrekking tot productie, vruchtbaarheid en uiergezondheid analyseren (via CRV). Om ons toegang te verschaffen tot deze data, kunt u ons een machtiging geven.

Mocht u hier interesse in hebben, kunt u hier een van onze dierenartsen naar vragen. Voor de aanmelding zelf worden geen kosten berekend.