Overgewicht bij huisdieren

Flinke toename in overgewicht

De laatste decennia is overgewicht een veelvoorkomend probleem, ook bij huisdieren. Minstens 35% van alle honden en katten in Nederland is te dik. Veel eigenaren vinden het wel gezellig staan, zo’n dikke rode kater of een stevige bull. Helaas brengt overgewicht ook bij dieren gezondheidsrisico’s met zich mee

Hoe weet u of uw dier overgewicht heeft? Wat is de reden dat uw dier te zwaar is geworden en hoe zorg je ervoor dat die pondjes verdwijnen en weg blijven!

Heeft uw dier overgewicht?

Voor de ene kat is drie kilo een perfect gewicht, terwijl een gewicht van 7 kilo een goed gewicht kan zijn voor een raskat zoals een Noorse boskat. Ook binnen 1 ras kunnen er veel verschillen in het juiste gewicht zijn. Zo mag een teefje uit een lijn met kleinere typen Labradors beduidend minder wegen dan een reu die uit een lijn komt met groter gebouwd Labradors.

Het ideale gewicht hangt dus van veel factoren af en moet dus per dier bekeken worden. Er zijn aantal punten waaruit u zelf kunt afleiden of uw huisdier te dik is. Daarnaast bent u uiteraard altijd welkom om bij ons binnen te lopen om het gewicht van uw dier te laten beoordelen. Daarnaast zijn er verschillende assistentes op de praktijk die veel van voeding afweten en u kunnen begeleiden.

inactieve kat

Begeleidingsprogamma afvallen

Onze paraveterinairen Maaike en Tamara staan vol enthousiasme klaar om u te helpen om uw huisdier af te laten vallen. Zij zijn zo enthousiast geworden door reeds behaalde successen.

Lees meer over dit programma

overgewicht huisdieren beoordelen

Op welke punten beoordeelt u het overgewicht

- Ribben die niet te voelen zijn
je moet ze met gemak kunnen voelen, maar niet kunnen zien

- Het ontbreken van een taille
als u van bovenaf naar uw dier kijkt hoort een taille te zien te zijn tussen de laatste ribben en de heupbotten. Dit stuk hoort smaller te zijn.

- Een duidelijk aanwezig buik
van de zijkant bekeken hoort de buikwand vanaf de ribben naar achteren toe omhoog op te lopen.

- Verminderde activiteit
veel slapen, traag bewegen, weinig en kort willen spelen en/of een slecht uithoudingsvermogen. (medische oorzaken uitgesloten)

Oorzaken van overgewicht

- Voeding
teveel voer en te veel snoepjes
te energierijk voer
teveel van voeding voor mensen; blokjes kaas, een boterham, een bakje vla; wanneer u dit omrekent naar het gewicht van uw dier kan dit soms al meer zijn dan zijn dagelijkse behoefte aan calorieën!

- Beweging
een dier wat veel beweegt verbrandt meer calorieën en is meer voeding nodig dan een kat die de hele dag ligt te slapen.

- Ouderdom
oudere dieren bewegen vaak minder, daarnaast hebben ze ook een lager basaal energieverbruik waardoor de energiebehoefte daalt.

- Stofwisseling – rasverschillen – castratie
vaak wordt castratie of sterilisatie gezien als de grote boosdoener bij het optreden van overgewicht, waartegen niets te doen zou zijn. Dit is gelukkig niet het geval. Het is wel zo dat de stogwisseling langzamer wordt, ze gaan efficienter om met hun energieverbruik en hebben daardoor minder energie nodig. Geef uw dier na de operatie een kwart minder voeding. Een hond met dezelfde leeftijd. hoeveelheid voer en lichaamsbeweging kan erg slank blijven t.o.v. een ander ras die erg aan overgewicht lijdt.

- Medische oorzaken
sommige medicijnen, zoals corticosteroiden, kunnen leiden tot overgewicht door een toename in de eetlust. Sommige aandoeningen kunnen leiden tot overgewicht, zoals bijvoorbeeld een schildklier die niet goed werkt.

overgewicht huisdieren porties voeren

UW HUISDIER LAST VAN OVERGEWICHT

Laat u informeren en maak een afspraak. Dit kan telefonisch of online. U kunt online een afspraak inplannen op een moment dat het u het beste uitkomt.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-allergie-snoepjes

Tips voor afslanken

Door uw dier af te laten vallen kunt u ervoor zorgen dat uw dier zich fitter voelt, minder kans heeft op het ontwikkelen van allerlei vervelende aandoeningen en een langer leven zal kunnen leiden.

- laat uw huisdier nooit vasten!
- zorg ervoor dat 1 persoon in huis het eten geeft. Dieren zijn meester in doen alsof!
- weeg met behulp van maatbeker en weegschaal de berekende hoeveelheid af.
- verdeel de hoeveelheid voer die uw dier mag hebben over twee porties (‘s ochtends en ‘s avonds)
- u kunt overstappen op professioneel dieetvoer van de dierenarts met begeleiding door de paraveterinair. Er zijn verschillende typen dieetvoeding, bespreek met uw dierenarts welke het meest ideaal is.
- een voerautomaat die op gezette tijden voer geeft kan helpen het bedelen bij u te voorkomen. Dieren hebben al snel door dat het voer alleen uit het apparaat zal komen.
- als u meerdere dieren heeft van wie er 1 altijd wat in het voerbakje achterlaat en wat vervolgens wordt opgepeuzeld door de dikke huisgenoot, geef dan kleinere porties. Apart voeren is ook een goede manier.
- geef geen tussendoortjes meer, vaak willen ze gewoon even uw aandacht. Een aai of een leuk spelletje is ook goed.
- u kunt wat brokjes van die dag achterhouden als gezond tussendoortje. Dit kan praktisch zijn bij bijvoorbeeld de training van uw hond, maar ook bij het stimuleren van beweging.
- vertel mensen in uw omgeving dat uw dier op dieet is en dus geen extraatje mag.
- beweging is het sleutelwoord. Extra wandelingen zijn goed, maar ook fietsen met uw hond is heel goed voor de spieropbouw en de vetverbranding, terwijl de gewrichten niet zo belast worden als bij spelen met de bal of frisbee. Voor honden met gewrichtsproblemen is zwemmen ideaal. Daarnaast zijn er allerlei leuke spelletjes te krijgen om in huis de beweging te stimuleren. Ook een voerbal is een mooie manier om meer beweging te geven en tevens de maaltijd wat langer laat duren. Daarnaast daagt het de dieren ook nog eens uit!

Neem de tijd, te snel afvallen is ongezond. 1 % tot maximaal 2 % per week is goed. Het duurt dan ook zeker een half jaar tot een jaar voordat een kat van 6 kg naar 4 kg of een hond van 30 kg naar 20 kg is afgevallen.

De gezondheidsrisico’s van overgewicht

De gezondheidsrisico’s zijn bij onze huisdieren vrijwel hetzelfde als bij mensen:

- suikerziekte
- arthrose
- huidproblemen
- vatbaarder voor oververhitting
- verminderd uithoudingsvermogen
- blaasontsteking door blaasgruis bij katten
- hartaandoeningen
- groter operatierisico
- vetbulten

Een spelletje geeft meer voldoening dan een snoepje.

overgewicht huisdieren spelletjes spelen
overgewicht huisdieren lichaamsbeweging

Preventie van overgewicht

Alles wat er niet aan komt hoeft er niet af. Ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen. Als de overtollige kilo’s eraan zitten is het best lastig ze weer weg te krijgen.

- Overleg met uw dierenarts welke voeding het beste is.

- Zorg ervoor dat de voeding is afgestemd op de energiebehoefte, leeftijd, conditie en levensfase van uw dier

- De hoeveelheden op de verpakking zijn slechts richtlijnen. Vaak zijn ze aan de ruime kant omdat ze uitgaan van flink wat lichaamsbeweging.

- Zorg ervoor dat uw dier niet de hele dag kan beschikken over de voeding, ook voor de kat is tweemaal per dag voeren veel verstandiger.

- Geef geen tussendoortjes, aandacht in de vorm van een aai of spelletje geeft ze minstens net zoveel plezier.

- Zorg voor voldoende beweging.

- Weeg uw dier regelmatig.