Castratie reu en sterilisatie teef

Werkwijze bij castratie en sterilisatie

Het onvruchtbaar maken of castreren van mannelijke dieren kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. Hierbij worden onder algehele narcose beide teelballen verwijderd zodat de productie van de geslachtshormonen volledig stopt. Redenen om een reu te castreren kunnen zijn dat het gedrag van de hond erg hormoon gedreven is en daardoor vaak dominant is, slecht luistert, weg loopt etc. of om ongewenste dekkingen te voorkomen als er intacte teven in de buurt zijn.

Het onvruchtbaar maken van vrouwelijke dieren (officieel castratie, maar vaak ook wel sterilisatie genoemd) kan vanaf 6 maanden. Bij kleine honden adviseren we dit ook te doen voor de eerste loopsheid, bij grote honden en bepaalde rassen is het verstandig de hond wel een keer loops te laten worden, we wachten dan tot 3 maanden na de loopsheid om de operatie uit te voeren. Voor een advies op maat kunt u altijd contact met ons opnemen. Castratie van een teef is een grotere operatie dan bij mannelijke honden en wordt uitgevoerd onder algehele narcose met gasanesthesie. Het is een buikoperatie waarbij beide eierstokken (ovariectomie {OVE}) of, indien de baarmoeder afwijkend is, de eierstokken en baarmoeder (ovariohysterectomie {OVHE}) worden verwijderd. Ook hier zullen de huidhechtingen meestal onderhuids geplaatst worden.

U kunt nu uw hond bij ons ook laparoscopisch laten steriliseren. Een laparoscopische sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken van de teef door het verwijderen van de eierstokken door middel van een kijkoperatie (met kleine gaatjes). Klik hier voor meer informatie.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_content_castratie-reu
hond-dapzwd-vaccicheck

Voor- en nadelen van castratie

Een van de belangrijkste voordelen om een OVE of OVHE vroegtijdig (voor of na de eerste loopsheid) uit te voeren, is de significante vermindering in het voorkomen van tumoren in het melkklierweefsel. Wanneer een teef meer dan 2 loopsheden heeft doorgemaakt of een leeftijd van 2,5 jaar heeft bereikt neemt het preventieve effect van OVE of OVHE op het ontstaan van tumoren in het melkklierweefsel sterk af. De operatie is bij jonge dieren technisch ook makkelijker wat leidt tot een kortere operatieduur.

De mogelijke complicaties en nadelen die kunnen optreden na het uitvoeren van een OVE en OVHE zijn obesitas (gewichtstoename), urine-incontinentie, een vertraagd sluiten van de groeiplaten, een infantiele vulva (een onderontwikkelde vulva) en perivulvaire dermatitis (huidontsteking rond de vulva).

Obesitas wordt frequent gezien na OVE en OVHE en is eerder een multifactorieel probleem te wijten aan een verlaagd basaal metabolisme gecombineerd met een verminderde activiteit van de teef na sterilisatie. Momenteel is er echter geen enkel wetenschappelijk bewijs om aan te nemen dat het tijdstip waarop de sterilisatie wordt uitgevoerd bij de teef hierop een bijkomend negatief effect zou hebben. Hetzelfde kan gezegd worden van urine-incontinentie en de ontwikkeling van een infantiele vulva.
De groeischijven van de beenderen sluiten trager bij teven die gesteriliseerd worden voor de eerste loopsheid waardoor de beenderen langer doorgroeien en de teven uiteindelijk iets groter zullen worden.

Fabels en feiten over castratie en sterilisatie

Verschillende verhalen doen de ronde over het castreren en steriliseren.
– Bijvoorbeeld dat het castreren uw hond sloom zou maken. Dit is niet waar maar de productie van het mannelijk hormoon wordt wel weggenomen waardoor uw hond minder dominant zal worden.
– Een ander verhaal wat de ronde doet is dat uw hond dik zou worden of incontinent na een sterilisatie op de leeftijd van 6 maanden. Ook dit is niet waar, wel wordt de stofwisseling soms wat trager waardoor ze wat gewicht aankomen als we ze dezelfde hoeveelheid voer geven, dit is eenvoudig te controleren door minder voer te geven.
– Incontinentie komt meestal voor bij wat oudere honden heel zelden bij jonge dieren. Vaak heeft dit te maken met een plotse gewichtstoename. Het is een aandoening die, alhoewel vervelend, meestal wel goed te behandelen valt met of druppels of tabletten. Het is niet nodig de teef een keer loops te laten worden voor de sterilisatie, er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit incontinentie voorkomt.
– Vachtveranderingen kunnen soms voorkomen.
– Het is ook een fabeltje dat het beter is om uw hond eerst een keer een nestje te laten hebben, of om uw reu een keer te hebben laten dekken.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_content_sterilisatie-teef
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-allergie-golden-retriever

Kort samengevat

Kan gesteld worden dat er tot op heden dus weinig wetenschappelijk gefundeerde informatie is om aan te nemen dat een teef gesteriliseerd voor de eerste loopsheid een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen, en gezien de voordelen kan (prepuberale) OE of OHE zelfs aangeraden worden. Voor een advies op maat vraag het uw dierenarts.

Het onvruchtbaar maken van mannelijke honden (castratie) kan vanaf 6 maanden. Het is een chirurgische procedure die onder narcose plaatsvindt waarbij de beide teelballen verwijderd worden. De hechtingen worden meestal onder de huid geplaatst zodat de hond ze er niet uit kan likken en ze hoeven dan dus ook niet verwijderd te worden.
Over de nazorg kunt u meer lezen in het artikel nazorg castratie reu »