Blaasproblemen bij de kat
Vaak naar de bak, buiten de bak plassen, klagelijk miauwen bij het naar de kattenbak gaan, proberen te plassen, maar er lijkt niet of nauwelijks urine uit te komen..… allemaal tekenen van blaasproblematiek bij uw kat.
Als uw kat een blaasontsteking heeft, is dit erg pijnlijk. Uw kat zal de kattenbak met de pijn associëren en niet meer op die plek willen plassen, want ‘daar doet het immers pijn’. Als uw kat wel netjes op de bak blijft, maar toch blaasontsteking heeft kan dat ook tonen door bijvoorbeeld de buik kaal te likken, zich (te) vaak onder de staart wassen of onrustig gedrag vertonen voordat uw kat op de bak gaat.
Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas verdikt en pijnlijk. Die ontsteking zorgt voor een drukkend gevoel. Daardoor heeft uw kat continu het gevoel te moeten plassen. Er komt echter weinig urine, want de blaas zit helemaal niet vol.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Wij geven in de maand juli 2018 10 % korting op een urineonderzoek voor katten, dit kost deze maand €15,85 en mag u zo vers mogelijk bij de balie afgeven
Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende bij de kat zijn:
- Stress
- Gruis/steentjes
- (Bacterieel)
Een blaasontsteking door stress komt verreweg het meest voor bij katten. Stress hoeft u als baasje helemaal niet zo op te vallen, katten laten dat vaak slecht zien en kan door van alles getriggerd worden. Bij het urineonderzoek kunnen we dan geen oorzaak vinden voor de ontsteking. Dit heet een idiopatisch cystitis. Deze blaasontsteking is vaak goed te behandelen met ontstekingsremmers. Antibiotica is niet nodig, want er zijn immers geen bacteriën aanwezig in de urine.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Naast stress wordt een deel van de blaasontstekingen veroorzaakt door gruis in de urine. Er zijn verschillende soorten kristallen/gruis, maar struviet is het meest voorkomend. We zien dit in de urine als kristallen in de vorm van een soort langwerpige envelopjes. Uiteindelijk kunnen de kristallen zich samenklonteren en steentjes vormen. Deze zullen operatief verwijderd moeten worden.
De kristallen irriteren de blaas, waardoor de blaaswand ontstoken raakt. Als er struviet in de urine is gevonden, moet uw kat een aangepast dieet krijgen om de struviet op te lossen en om te zorgen dat het niet meer gevormd kan worden. Voedingen met een lage RSS waarde zijn hiervoor geschikt. Wij kunnen hier passend advies over geven.Soms vinden we ook bacteriën in de urine. Dit komt echter helemaal niet zo vaak voor bij de kat! Wanneer we bij urineonderzoek bacteriën vinden, zal er ook een behandeling met antibiotica gestart worden om de blaasontsteking te genezen.
Wat kunt u er aan doen
Om het risico op blaasproblematiek bij uw kat te voorkomen, kunt u zelf een aantal dingen doen. Om te beginnen kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een drinkfonteintje aan te schaffen. Stromend water vinden de katten vaak lekkerder/fijner en zijn dan geneigd meer te drinken. Als uw kat meer drinkt zal ook de urine wat wateriger worden. Kristallen vormen zich door oververzadiging van steenvormende mineralen in de urine. In waterige urine kunnen zich dus minder snel kristallen vormen. Verder kunt u dus met behulp van de juiste voeding de hoeveelheid steenvormende mineralen die in de urine worden uitgescheiden verminderen.
Daarnaast is het zaak goed op het gewicht van uw kat te letten. Katten met overgewicht hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van blaasproblematiek. Verder kunt u proberen het stressniveau van uw kat te verlagen. Als u de indruk heeft dat uw kat stress ervaart, kunt u bijvoorbeeld Feliway proberen. Feliway is een verstuiver voor in het stopcontact en is een natuurlijk product op basis van feromonen. De afgegeven feromonen kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich prettiger en minder gestresst voelt. Een ander product is Zylkène. Dit is voedingssupplement dat kan ondersteunen bij stress. Het is een capsule die in zijn geheel of door het voer gegeven mag worden. Wanneer u voor blaasproblemen op consult komt is het handig als u urine van uw kat op probeert te vangen en meeneemt naar de praktijk. Om makkelijker urine op te vangen kunt u Katkor in de kattenbak doen. Katkor is een zakje met plastic kattenbakkorrels. Wanneer uw kat dan op de kattenbak plast wordt de urine niet opgenomen door de Katkor korrels, waardoor u het met een spuitje op kunt zuigen en makkelijk mee kan nemen.
Spoedgeval! Verstopte plasbuis (met name bij de kater)
Indien uw kat niet meer kan plassen, dit is met name bij katers een probleem, dan wordt de blaas voller en voller. De nieren blijven immers wel gewoon urine door produceren. Uw kat gaat dan vaak naar de kattenbak en perst heel erg, maar er komt helemaal geen urine meer. Verder likt de kat vaak aan de penispunt en is erg pijnlijk bij bijvoorbeeld oppakken. Verder kan uw kat erg sloom worden, niet willen eten of gaan braken.Bij een verstopte plasbuis is er dus wel aanvoer van urine vanuit de nieren, maar die urine kan vervolgens nergens meer heen. Uiteindelijk geeft dat schade aan de nieren en kan zelfs de blaas scheuren. Wacht dus niet te lang! Bij verdenking van een plasbuisverstopping kunt u het beste zo snel mogelijk aan de bel trekken. Wanneer u op consult komt zullen we in de buik voelen of de blaas inderdaad vol is, dat wijst op een verstopping van de plasbuis. We zullen dan met een katheter de verstopping terugspoelen naar de blaas en vervolgens via de katheter de blaas naspoelen. Dit gebeurd over het algemeen onder narcose. Meestal moet de katheter 3 dagen blijven zitten en blijft uw kat bij ons in de opname om zeker te weten dat de verstopping verholpen is.