Workshop Paard & Voeren

Donderdagavond 30 maart

Hoe kan ik beoordelen of de conditie van mijn paard/pony goed is en hoe pas ik de voeding hierop aan?

In deze interactieve workshop krijgt u informatie over het beoordelen van de conditie van het paard, over verschillende soorten voer en verschillende manieren van voeren.

paarden-02_DAPZWD-Dierenartsenpraktijk-Zuidwest-Drenthe-Meppel

Het programma

Om half 8 staat de koffie/thee klaar. We starten met de ‘theorie’ waarbij het paard centraal staat. Wat zijn de uiterlijke kenmerken van een paard om te beoordelen of het met de conditie goed zit. Hoe bepaal ik of de voedingsmiddelen die mijn paard(en) krijgt/krijgen ook daadwerkelijk geschikt zijn voor mijn paard(en). En is de manier van voeren geschikt? Waar moet een ‘rantsoen’ aan voldoen? De voeding bestaat vaak voor een groot deel uit ruwvoer (bv graskuil/hooi/luzerne), maar hoe kan de kwaliteit hiervan beoordeeld worden?

Voor de pauze krijg je hier informatie over en na de pauze gaan we de kennis die je hebt opgedaan in de praktijk brengen.

We gaan samen enkele paarden beoordelen aan de hand van Body Condition Scores. Dit is een scoresysteem dat aangeeft hoe vet of hoe mager een paard is. Met de BCS weet je meer over de gezondheid van je paard en de mogelijke risico’s en problemen die dit met zich mee kan brengen.

Tijdens het scoren beoordeel je de hoeveelheid vet in het lichaam van het paard. Dit vraagt oefening en kennis. Leer kijken naar de plaatsen waar vetreserves kunnen liggen. Daarnaast ga je leren voelen om het verschil te bepalen tussen vet en spieren.

Je mag je eigen ruwvoer meenemen zodat we verschillende soorten kunnen beoordelen. Ook gaan we enkele ruwvoeders bekijken waarvan bekend is wat voor voedingswaarden deze voeders bevatten.
We sluiten af onder het genot van een hapje en een drankje zodat we nog even rustig kunnen napraten.

De interactie en de praktische insteek van de workshop vinden we belangrijk, daarom zullen er maximaal 15 mensen aan de avond mee kunnen doen. Mocht er veel belangstellig zijn voor de workshop dan wordt er een extra avond georganiseerd.

Praktische informatie

Datum & tijdstip: donderdag 30 maart, 19.30 tot +/- 22.00

Locatie: Manege Oosterboer, Oosterboerweg 26, Meppel

Kosten: € 27,50 incl. cursusmateriaal en kortingsbon voor een Ruwvoer Quickscan.

Workshopleider:
Grethe Molema-Geertsema, dierenarts bij Dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe, tevens voedingsconsulent en gebitsverzorger voor paarden.

Opgave voor 20 maart via info@dapzwd.nl of 0522-238538
Eerste 3 aanmeldingen krijgen een een gratis ruwvoeranalyse twv € 19,95.
Maximaal 12-15 mensen per avond.
Mocht u deze avond niet kunnen, maar toch graag deze workshop willen volgen, laat het dan ook weten.
Bij meer aanmeldingen volgt er, in overleg, een extra datum.