Dermatologie

Huidklachten komen vaak voor bij huisdieren

Bij honden en katten komen veel verschillende huidaandoeningen voor. Klachten kunnen bestaan uit jeuk (soms heel heftig), kale plekken, rode plekken/korsten op de huid, wonden, overmatig schilferen etc.

Bij een huidprobleem beginnen we altijd met een uitgebreid vraaggesprek met de eigenaar. Hieruit kunnen we meestal een richting bepalen waar we het onderzoek op moeten richten, denk aan huidparasieten, allergieën en erfelijke huidaandoeningen. We controleren de huid op eventuele parasieten, kale plekken, afwijkende kleur/geur, wonden/korsten en afgebroken haren.

Soms is er verder onderzoek nodig om tot de juiste diagnose te komen. De meeste onderzoeken doen we op de praktijk. Ook wanneer er met een naaldje een biopt (DNAB) genomen is van een bultje in de huid, kunnen we in veel gevallen zelf de diagnose stellen.

Grotere huidbiopten worden onder narcose genomen en worden altijd opgestuurd naar een patholoog. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als er een vermoeden is van een autoimmuun ziekte.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_content_pup-3

"A dog wags it's tail with it's heart"

Martin Buxbaum

Huidallergie

Allergieklachten vergen vaak wat uitgebreider onderzoek. Bij vermoeden van een voedselallergie wordt eerst met speciale voeding geprobeerd of de klachten verminderen. Is dit niet het geval zal er gedacht moeten worden aan een allergie voor stoffen die in de omgeving voorkomen (b.v. huisstofmijt, graspollen etc.) dit noemen we een atopie.

Bij honden kunnen we deze atopieën verder onderzoeken door een bloedmonster te nemen en deze te testen op verhoogde antistoffen tegen bepaalde stoffen (allergenen). Verder kan er een huidtest worden gedaan waarbij allergenen in de huid gespoten worden en de reactie daarop gemeten wordt. De huidtest kan bij ons op de praktijk uitgevoerd worden, dit gebeurt vaak wel onder een roesje en kost daardoor wat meer tijd, dit wordt dus vaak op een ander moment gepland.

dermatologie-allergie-test_DAPZWD-Dierenartsenpraktijk-Zuidwest-Drenthe-Meppel

Als er uit de allergietesten komt dat uw hond allergisch is voor bepaalde stoffen kan worden gestart met desensibilisatie therapie. Hierbij worden in een van te voren vast gesteld schema injecties toegediend met de allergenen waar de hond allergisch voor is. De bedoeling is dat de hond hiermee steeds ongevoeliger wordt voor deze allergenen en daarmee de jeukklachten sterk verminderen. Dit is een mooi alternatief voor levenslang jeuk-onderdrukkende medicijnen.