Bovine Virus Diarree (BVD)

Verschijnselen BVD niet altijd duidelijk

BVD zorgt voor veel schade en is wijd verspreid in de Nederlandse rundveestapel: 60-70% van de runderen heeft afweerstoffen tegen BVD, op 80-90% van de bedrijven worden dieren met afweerstoffen gevonden en op 30-40% van de bedrijven zijn BVD-dragers aanwezig.

De verschijnselen van BVD zijn niet altijd even duidelijk en specifiek: veel voorkomende symptomen bij BVD zijn: diarree, abortus, vruchtbaarheidsproblemen, zwakke kalveren (blind, achterblijvers), uiergezondheidsproblemen, productiedaling, luchtwegproblemen, verminderde weerstand en sterfte.

Wees bij het zien van één of meerdere van bovengenoemde symptomen altijd bedacht op BVD en laat zo nodig aanvullend onderzoek doen. Omdat het BVD-virus de weerstand onderdrukt zorgt het ervoor dat dieren ook gemakkelijker ziek worden door andere ziekteverwekkers en behandelingen slechter aanslaan. BVD-virus kan zeer lang op een bedrijf circuleren en voortdurend schade aanrichten.

Onderzoek op bedrijven met BVD-problemen heeft aangetoond dat de schade bij een uitbraak al snel oploopt tot 500 euro per koe.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-snuit
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-grazen

BVD-dragers groot risico

De belangrijkste infectiebron op een besmet bedrijf zijn de ‘dragers’. Dit zijn dieren die tijdens de dracht in de baarmoeder zijn besmet en het virus daardoor als ‘lichaamseigen’ beschouwen.

Het gevolg hiervan is dat deze dieren hun levenlang veel virus uitscheiden.

BVD aanpakken

Een mild BVD-virus bestaat niet, omdat het BVDvirus voor veel schade zorgt is het belangrijk om te weten of BVD op uw bedrijf aanwezig is. Voor een eerste eenvoudige screening is de BVD-QuickScan zeer geschikt. Wanneer u onderzoek wilt laten doen naar BVD of dit overweegt, neem dan contact op met een van de rundveedierenartsen.

Na een inventarisatie wordt een gericht plan van aanpak voor uw bedrijf opgezet. Mogelijkheden voor de aanpak van BVD zijn het opsporen van dragers en/of het maken van een vaccinatieplan tegen BVD.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-kop
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-weide

BVD-vrij certificeren

Certificeren kan op verschillende manieren: via tankmelkonderzoek en/of via bloedonderzoek. Voor meer informatie over BVD-vrij certificeren kunt u bij ons terecht of kijk op deze website.

 

Vaccinaties tegen BVD

Vaccinatie is een goede manier om schade door BVD te voorkomen. Het helpt verspreiding bij een nieuwe infectie te beperken en het ontstaan van nieuwe dragers te voorkomen. Het is wel belangrijk om eerst dragers van BVD op te sporen (en af te voeren) omdat BVD-dragers ondanks vaccinatie nog steeds dragerkalveren kunnen krijgen.

Omdat elk jaar 1 op de 10 BVD-vrije bedrijven toch een nieuwe infectie oploopt, is het belangrijk om je veestapel tegen een nieuwe uitbraak te beschermen d.m.v. vaccinatie. Dit kan gezien worden als een goede verzekering die dekking geeft tegen een nieuwe BVD-uitbraak

Tip: Het IBR-vaccin en BVD-vaccin kunnen in één injectie toegediend worden. Het BVD-vaccin wordt dan als oplosmiddel gebruikt voor het IBR-vaccin. Dit werkt uiteraard kostenbesparend en is bovendien minder belastend voor het dier.
Heeft u nog vragen over BVD neem dan gerust contact met ons op.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-eten