Uiergezondheid bij koeien

Uiergezondheid is een belangrijk onderdeel op uw bedrijf en kan een grote kostenpost zijn wanneer deze niet optimaal is. Zo kost een hoog celgetal u liters melk, elke 100.000 cellen vermeerdering in de melk kan een productiedaling van 1 liter per dag geven. Bij een te hoog tankcelgetal kunt u worden gekort in uw melkgeld. Behalve subklinische mastitis, kan ook klinische mastitis een flinke kostenpost zijn en bezorgt het u veel werk. Koeien kunnen van bijvoorbeeld een coli-infectie ernstig ziek zijn, waardoor de productie sterk afneemt, ze eerder worden afgevoerd of zelfs overlijden.

Reden genoeg om de uiergezondheid op uw bedrijf onder controle te willen hebben. De praktijk kan u hier op verschillende manieren in ondersteunen: tijdens de bedrijfsbegeleiding en met ons eigen laboratorium.

Kengetallenanalyse en begeleiding

Via Pir-Dap kunnen onze dierenartsen, wanneer u de praktijk hiervoor gemachtigd heeft, meekijken naar de celgetaluitslagen van de tank en per koe. Op basis hiervan kunnen we samen met u de problemen in kaart brengen en een plan van aanpak maken. We kijken onder andere naar het celgetal van de individuele koeien, het aantal chronisch geïnfecteerde dieren en nieuwe infecties in de droogstand. Vaak is een onderdeel van de aanpak het gericht doen van bacteriologisch onderzoek.

SONY DSC
Bacteriologisch onderzoek DAPZWD Rijnie

Bacteriologisch onderzoek

In ons eigen laboratorium kunnen we het celgetal bepalen en doen we bacteriologisch onderzoek. Zo wordt in beeld gebracht welke bacteriën op uw bedrijf een rol spelen. Daarnaast is het mogelijk om een gevoeligheidsbepaling te doen, zodat u weet met welk antibioticum u het beste kunt behandelen.

Ieder jaar neemt de praktijk deel aan een Rondzendronde van de Gezondheidsdienst om de diagnostiek te controleren en verbeteren. Behalve individueel onderzoek is ook bacteriologisch onderzoek van de tankmelk mogelijk binnen een abonnement van de Gezondheidsdienst.

Uitgebreid pakket

Bij ernstige problemen kunt ook gebruik maken van onze uitgebreide begeleiding op het gebied van Uiergezondheid. Na iedere MPR worden in overleg met u dieren geselecteerd voor monstername. Onze assistente komt de monsters bij u nemen en zet deze in voor bacteriologisch onderzoek. Ook nemen we op het bedrijf de verschillende risicofactoren door die invloed kunnen hebben op de uiergezondheid. De uitkomsten worden regelmatig met u geëvalueerd.

Wilt u hierover meer informatie? Laat het ons dan weten.

 

 

Pinken in de wei