Klauwgezondheid bij koeien

Problemen met de klauwgezondheid zijn een veel voorkomende oorzaak van de vroegtijdige afvoer van melkkoeien. Klauwaandoeningen zijn erg pijnlijk en zijn verantwoordelijk voor 92% van de kreupele dieren in een veestapel. Koeien die kreupel zijn, zijn een grote directe en indirecte kostenpost op uw bedrijf. Ze hebben een verminderde vruchtbaarheid, lagere conditiescore, vreten minder en geven beduidend minder melk.

De praktijk biedt begeleiding aan bij het controleren en optimaliseren van de klauwgezondheid op uw bedrijf. Onze dierenartsen kunnen u bijstaan bij het herkennen van kreupele dieren en het identificeren en aanpakken van de betrokken klauwaandoeningen.

Oorzaken

Klauwaandoeningen kunnen infectieus of niet-infectieus zijn. De voeding en huisvesting van melkkoeien speelt een grote rol bij de kwaliteit van de hoorn en de mechanische belasting van de klauwen. Het soort vloer, de kwaliteit van de ligbedden en de indeling van de stal zijn enkele aspecten die bekeken kunnen worden om eventuele knelpunten te identificeren. Onze dierenartsen kunnen testen aanwijzen om eventuele tekorten te identificeren. Dit kan bijvoorbeeld via tankmelk: Tankmelk Klauwgezondheid Gezondheidsdienst
Naast omgevingsfactoren en voeding kunnen bacteriën een rol spelen, waarbij ze kunnen zorgen voor ernstige ontstekingen. Deze infectieuze aandoeningen dienen tijdig herkend en behandeld te worden om de kans op genezing te vergroten.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-hoof-fit-gel
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-weide

Kreupelheidsscore

Om een idee te krijgen van de hoeveelheid kreupele dieren in uw koppel en de ernst van de kreupelheid, kunnen onze dierenartsen de dieren op uw bedrijf inspecteren. Er wordt hierbij voornamelijk gekeken hoe de koeien zich voortbewegen, ze krijgen hiertoe een individuele locomotiescore toegekend. De locomotiescore is een goede methode om de ernst van het kreupelheidsprobleem op te volgen. Naast deze score wordt tevens gekeken naar de houding van de koeien en de stand van poten en klauwen in rust.

Klauwbekapbox

Door samen met onze dierenartsen enkele kreupele dieren in de klauwbekapbox te bekijken, kunnen we een goed beeld krijgen van de aandoeningen die een rol spelen op uw bedrijf. Een correcte en zorgvuldige registratie van alle gevonden aandoeningen tijdens de halfjaarlijkse koppelbekapping levert erg veel informatie op, die de analyse van het probleem volledig maakt. Het is tevens een geschikte manier om een eventuele trend in aandoeningen op te volgen en op tijd in te kunnen grijpen.

Pinken in de wei
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-grazen

Tylomen

Een tyloom is een woekering in de tussenklauwspleet welke meestal ontstaat na tussenklauwontsteking. Soms vinden we zelfs Mortellaro op de tyloom. Koeien kunnen hier ernstig kreupel van zijn. Onder lokale verdoving kunnen we de tyloom verwijderen en is de kreupelheid meestal zeer snel verminderd. Twijfelt u of u een koe hebt met een tyloom? Dan bekijken we dit graag en bespreken de mogelijkheden.