Reptielen als huisdier

Reptielen vragen speciale omstandigheden

Een totaal verschillende groep van dieren vergeleken met de andere huisdieren, die onder specialistische omstandigheden gehouden dienen te worden. Deze groep van dieren is zeer divers, maar ze zijn allemaal koudbloedig. Dit houdt in dat ze voor het behoud van hun lichaamstemperatuur afhankelijk zijn van hun omgeving. Meestal moeten ze dan ook in een vivarium gehouden worden.

Er bestaan reptielen die onder erg droge omstandigheden gehouden moeten worden, er zijn er ook die in het water leven en alle stadia hiertussen. De luchtvochtigheid, temperatuur en hoeveelheid daglicht zijn allemaal belangrijk bij reptielen. Helaas zijn deze ook vaak verschillend voor de verschillende soorten. Het dieet van de reptielen is ook bijzonder uiteenlopend van strikte planteneters tot vleeseters. Veel van de ziektes hebben te maken met het onjuist houden of het verkeerd voeren van de reptielen.

Bij het aanschaffen van een reptiel is het nog belangrijker dan bij honden of katten dat u eerst veel informatie over uw toekomstig huisdier verkrijgt.
De juiste informatie per soort vindt u op de website van het LICG.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_content_slang

Een echt specialisme

De diergeneeskundige zorg voor reptielen is een specialiteit op zich. Enerzijds omdat ziekteproblemen bij reptielen vaak laat opgemerkt worden, anderzijds zijn de onderzoeksmogelijkheden beperkt, evenals de diergeneeskundige informatie over veel reptielen. Afhankelijk van de grote van het reptiel kunnen we bloedonderzoeken, operaties en/of rontgenfotos maken. Dit alles kan al leiden tot een diagnose. Zoals bijvoorbeeld een 10kg zware Boa Constrictor die geopereerd was aan abcessen in zijn bek, die zoals later bloedonderzoek uitwees, het gevolg waren van een chronisch nierprobleem.

Als een reptiel ziek wordt, is het zaak niet te lang te wachten om een dierenarts te raadplegen,een reptiel kan namelijk binnen korte tijd dood zijn. Bij ziekte is het reptiel in-actief, heeft geen eetlust, waardoor het dier kan vermageren en vaak verstopt het reptiel zich. Dit zijn de eerste tekenen en dan is het zaak om snel te handelen.

Bij vervelling vertonen sommige soorten ook deze gedragingen en dan is dit normaal gedrag, let er wel op dat het reptiel weer in zijn normale doen is na de vervelling.

Een terrarium opzetten

Het opzetten en onderhouden van een terrarium is erg leuk, maar soms niet eenvoudig. U moet bijvoorbeeld weten welke spullen u nodig heeft, hoe u het klimaat stabiel houdt en welk terrarium geschikt is voor uw huisdier. In dit document worden de basisprincipes voor terrariumtechniek uitgelegd. Houd daarbij in gedachten dat het onmogelijk is om in een algemeen verhaal voor elke soort het juiste terrarium te beschrijven. Verdiep u dan ook, voordat u een terrarium gaat aanleggen, in het dier dat u daarin wilt huisvesten. Ga na in wat voor omstandigheden het dier leeft in de natuur en wat dus zijn huisvestingswensen zijn en laat u goed voorlichten.

Lees verder op de website van het LICG

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_content_reptielen