Regeneratieve therapie
Wat is regeneratieve therapie?
Regeneratieve therapie gebruikt lichaamseigen cellen om beschadigd weefsel te helen en te laten herstellen. Dit kan bij acute en chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose en pees beschadigingen gebruikt worden.
De mogelijkheden zijn behandelingen met Plaatjes Rijk Plasma (PRP), met stamceltherapie of een combinatie van de twee.
Plaatjes Rijk Plasma (PRP)
Dit is een zeer geconcentreerd bloedmonster van de patiënt die voornamelijk bloedplaatjes en een beetje van het vocht (plasma) bevat. Bloedplaatjes zijn bekend omdat ze helpen bij bloedstolling maar ze kunnen ook cellen oproepen naar een ontstoken gebied om dode of beschadigde cellen op te ruimen en eiwitten vrijstellen, de zogenaamde groeifactoren die o.a. verantwoordelijk zijn voor weefsel herstel.
Stamcellen
Stamcellen zijn cellen die nog kunnen veranderen in elk type cel. Ze zijn overal in het lichaam te vinden o.a. in het beenmerg, vet, de huid en spierweefsel.
BMAC = BeenMerg Aspiraat Concentraat stamcellen
Deze komen uit het beenmerg van de patiënt en wanneer ze in geconcentreerde vorm ingespoten worden kunnen ze elk type weefsel worden, zoals bot, kraakbeen, pees, spier zelfs zenuwweefsel.
De diagnose
Hoe gaat dat bi j dierenartsenpraktijk Zuiwest-Drenthe in de praktijk?
Allereerst zullen we in de spreekkamer de klachten bespreken en de patiënt onderzoeken.
Het klinisch onderzoek bestaat uit een algemeen lichamelijk onderzoek en een kreupelheidsonderzoek.
• Röntgenfoto’s
• Drukplaat analyse
• Drukplaatanalyse
Met behulp van een drukplaatmeting wordt gekeken welke poot minder wordt belast en met hoeveel procent. We krijgen zo een objectief getal om het herstel te monitoren.
De hond moet met elk van zijn poten op een vierkant staan, volledig recht, om zo te kunnen meten waar hij/ zij het minste gewicht op zet. De meting wordt verschillende keren herhaald en dan komt een gemiddelde belasting per poot eruit.
De behandeling
PRP is een product wat bestaat uit de eigen bloedplaatjes van de hond. Dit wordt verkregen door 50ml bloed af te nemen in 10ml antistollingsvloeistof. Deze hoeveelheid wordt bewerkt, waarnaar we ongeveer 4 a 5 ml PRP overhouden. Dit product wordt in het aangetaste weefsel terug ingespoten. De gehele procedure vindt plaats onder algehele narcose.
In het geval dat er ook gebruik wordt gemaakt van stamcellen, wordt er 30 ml beenmerg afgenomen, hier blijft uiteindelijk 3 ml stamcellen van over.
Het unieke van deze procedure bij DAP Zuidwest-Drenthe is dat wanneer we stamcellen uit het beenmerg halen, we deze (na bewerking) gelijk kunnen plaatsen in het aangetaste gewricht/de aangetaste pees waardoor uw hond maar een keer onder narcose zal moeten gaan.
Het juiste inspuiten
Ja we doen standaard onderzoek in ons laboratorium op het bloed en de PRP en microscopie op de stamcellen.
We staan ook in contact met specialisten wereldwijd waaronder:
- Mason »
- Armitage »