Rangorde en dominantie
[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” icon_pack=”font_awesome” content_menu_fa_icon=”” content_menu_fe_icon=”arrow_back” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” pattern_background=”” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][layerslider_vc id=”28″][vc_empty_space height=”32px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” icon_pack=”font_awesome” content_menu_fa_icon=”” content_menu_fe_icon=”arrow_back” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” pattern_background=”” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
Rangorde en dominantie
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”32px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” icon_pack=”font_awesome” content_menu_fa_icon=”” content_menu_fe_icon=”arrow_back” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” pattern_background=”” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Gedragsregels en omgangsvormen
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn honden niet uit op het domineren van hun baas en gezin. Rangorde gedrag tussen mensen en honden bestaat niet, is uit nieuw onderzoek gebleken. Toch zijn er nog wel veel opvoedingsmethoden die er vanuit gaan dat het gezin de roedel van de hond is. Gebleken is dat de manier van opvoeden om dominantie te bestrijden, vaak juist angst en agressie oproept.
Handelingen om rangorde af te dwingen, zoals de zogenaamde ‘alfaworp’ (waarbij de hond heen en weer geschud wordt) of het ‘nek schudden’ (waarbij de hond aan zijn nekvel in de lucht heen en weer geschud wordt) ziet de hond als een aanval op leven en dood. In het wild wordt alleen geschud met een prooi die gedood moet worden. Het op de rug liggen is voor de hond een houding waarin hij volledig weerloos is. Hij zal deze alleen tonen wanneer hij zich overgeeft aan de tegenpartij of wanneer hij het volle vertrouwen in de ander heeft. Dit wordt door honden onderling nooit afgedwongen.
Het is niet raar dat wanneer wij mensen onze hond onder dwang op de rug leggen of heen en weer schudden, het dier soms geen andere mogelijkheid ziet dan agressie uit angst of noodweer. Dan hebben we het nog niet een over het vertrouwen, dat de hond verliest in deze blijkbaar onberekenbare baas.
Wat betekent dit voor de omgang met onze honden?
Voor onze eigen huishond is het fijn om een ‘eerlijke leider’ als baas te hebben. Het is niet zo dat je als baas altijd angstvallig hoeft te proberen ‘boven’ je hond te staan door bijvoorbeeld als eerste door de deur te lopen of door de hond altijd eten te geven nadat het gezin gegeten heeft.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]Wel is het goed om een aantal duidelijke gedragsregels en omgangsvormen te stellen waar de hond zich aan heeft te houden, zodat de hond weet binnen welke grenzen hij mag leven. Wanneer de hond duidelijke regels heeft, zal hij geen reden hebben om zijn eigen grenzen op te zoeken of te overschrijden.
Regels voor uw hond kunnen bijvoorbeeld zijn:
1. Niet op de bank, zodat het duidelijk is dat dit een plek is waar de baas graag met rust gelaten wordt.
2. Zitten voordat je de riem om krijgt, zodat de hond niet meteen naar buiten kan stormen.
3. In de mand of bench wachten wanneer er bezoek binnenkomt, zodat men rustig ontvangen kan worden.
4. Zitten voordat de bak met eten neergezet wordt, zodat deze niet uit uw handen geslagen wordt door een hond die verzot is op zijn maaltijd.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12px”][vc_column_text]Dit zijn regels die voor u zelf prettig kunnen zijn in de omgang met de hond. Hier kunt u natuurlijk uw eigen draai aan geven. U mag er natuurlijk wel voor kiezen om eerst door de deur te willen, of eerst eten voordat de hond wat krijgt, maar bedenk dan wel dat dit niets te maken heeft met de rangorde tussen u en de hond.
Wanneer u de regels voor de hond duidelijk heeft moet u zorgen dat u ze ook consequent toepast. Als u een zelfverzekerde houding heeft naar de hond en duidelijk bent in wat wel en niet mag, wint u het respect van uw hond.
Om de hond te laten gehoorzamen, hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat die gehoorzaamheid hem iets oplevert wat hij de moeite waard vindt. Honden zullen (net als mensen) kiezen voor het gedrag dat hen het meest oplevert. Het gewenste gedrag positief belonen is hierbij dus de beste leermethode! Dit kun je doen met iets lekkers, als je hond veel over heeft voor eten. Maar soms is een dikke knuffel of geliefd speeltje net zo overtuigend.
Wanneer uw hond een van uw regels overtreed en iets doet wat niet mag of ongewenst is, zorg dan dat u dit duidelijk laat merken met een zelfverzekerde houding en duidelijk stemgebruik. U kunt ervoor kiezen om iets als “foei” of “nee” te zeggen en vervolgens het ongewenste gedrag negeren door de hond niet aan te kijken en uw rug naar hem toe te keren. Ook kunt u ervoor kiezen om de hond een time-out te geven, door hem een paar minuten in de bench te stoppen tot de rust is weergekeerd. (Zie hiervoor onze adviesbrief over bench training).
Voordat alle nieuwe inzichten aan het licht kwamen, werd ook nog vaak de ‘moederbeet’ correctie gebruikt wanneer een hond iets deed wat niet mocht. Onder ‘moederbeet’ wordt het volgende verstaan: De moederhond corrigeert haar pups, door op een snelle en felle manier even over de snuit te bijten. Wij als mensen hebben deze correctie gekopieerd, door met onze handen deze beweging na te bootsen.
Hierbij is het volgende gebleken: Een moederhond weet deze correctie ongelooflijk precies te timen en kan daarbij ook heel goed inschatten hoe hard deze correctie uitgevoerd moet worden. Wij mensen zullen dit nooit zo precies kunnen evenaren, waardoor de correctie bij onze huishond niet duidelijk overkomt. Ook hierbij kan dit bij uw hond juist voor verwarring, onbegrip en angst zorgen.
Wanneer u een hond heeft die niet luistert, doet wat hij zelf wil en dit duidelijk te maken naar u door te grommen of uit te vallen? Vraag dan hulp van een hondengedragsdeskundige.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Het gezin als roedel?
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”12px”][vc_single_image image=”3466″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” icon_pack=”font_awesome” content_menu_fa_icon=”” content_menu_fe_icon=”arrow_back” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” pattern_background=”” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_separator type=”full_width” position=”center” color=”#cccccc” border_style=”dashed” thickness=”” width=”” up=”30″ down=”30″][/vc_column][/vc_row]