Vuurwerkangst bij honden en katten

Verslag de uitzending van RTV Meppel: http://www.youtube.com/watch?v=FntijT82EaI over de vuurwerkinformatie avond gegeven in 2011.

Inleiding

Veel honden en katten zijn erg nerveus of raken in paniek door vuurwerk. Vuurwerk associëren ze met het knallen en flitsen van onweer en hun instinct vertelt ze dat onweer gevaar met zich mee brengt.

Angst

De angst voor vuurwerk kan een aangeboren angst voor geluiden zijn, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Een traumatische ervaring kan een belangrijke factor zijn, maar ook aangeleerd (of versterkt) gedrag door de eigenaar of een combinatie van 2 of meer factoren.
Verschijnselen van angst kunnen zijn: verstoppen, ineengedoken zitten, niet naar buiten durven, niet willen eten, onzindelijk zijn, meubilair slopen,…

Aangeleerd gedrag

Dit houdt in dat de hond of kat niet zozeer van zichzelf angstig is voor geluiden maar dat de eigenaar onbedoeld en onbewust angstig gedrag heeft beloond waardoor de hond dit gedrag steeds sterker zal vertonen. Wanneer de hond angstig gedrag vertoont en de eigenaar de hond “troost” door aanhalen, optillen of bemoedigend toespreken ziet een hond dit als beloning. Zijn angst is door de baas beloond, daarmee voor hem bevestigd, waardoor dit gedrag wordt gestimuleerd.

Algemene tips

Hier volgen enkele algemene tips die u kunt gebruiken wanneer de hond of kat zich angstig gedraagt bij vuurwerk:
• niet troosten
• negeren (dus ook niet aankijken of toespreken)
• zo gewoon mogelijk doen (alsof vuurwerk heel normaal is)
• niet straffen of begripvol toespreken
• de hond mag vluchten (achter kast, onder bed,…)
• tijdens vuurwerk niet alleen thuis laten
• zo min mogelijk naar buiten
• na 22.00uur niet meer naar buiten
• radio en licht aan, gordijnen dicht
• aangelijnd uitlaten (i.v.m. vluchtgedrag)
• vuurwerktraining (cursus)

Kalmeringsmiddelen

Wanneer u weet dat de hond erg angstig is voor vuurwerk, is het geen bezwaar om kalmeringstabletten te geven.
Wij hebben verschillende soorten kalmeringsmiddelen, de assistentes kunnen u hierover adviseren.
De meeste middelen werken na ca.20min en de werkzaamheid houdt ca. 12u aan. De reactie van honden en katten op deze middelen varieert, de één zal helemaal suf zijn, terwijl de ander zich er mogelijk nog niks van aantrekt. Door stress kan de werkzaamheid van de tabletten verminderen.
Het is raadzaam enkele dagen voor oud&nieuw met een lage dosering te beginnen om te kijken hoe uw hond op het middel reageert.
Honden of katten die een kalmeringsmiddel hebben gekregen mogen nooit alleen gelaten worden!!

Overige middelen

Er is sinds 2009 ook een natuurlijk product op de markt Zylkene, wat ondersteunend werkt bij diverse vormen van stress. Het beste is om 1 a 2 weken voor oud en nieuw te beginnen met een eendaagse toediening van deze capsules. Uw huisdier wordt hier niet sloom van en het middel heeft ook geen verslavende effecten.
Bij honden en katten blijken bepaalde dier-eigen geurstoffen een kalmerend effect te hebben. Wij verkopen dit in de vorm van de D.A.P-verdamper.
Daarnaast lijken de ervaringen met bepaalde homeopatische/plantaardige
middelen gunstig te zijn, bijv. ‘prodier nervositeit’van VSM.
Beide middelen moet ruim voor oud&nieuw mee begonnen worden.
Op korte termijn kunt u Bach Rescue geven.

Cursus

Enkele hondenscholen en gedragstherapeuten geven vuurwerktraining, onder andere Tinley, onze assistentes kunnen u vertellen welke. Met behulp van cd’s met vuurwerkgeluiden worden er technieken aangeleerd om angst weg te nemen, of in elk geval te verlichten. De cd’s zijn te verkrijgen op internet.

Eigenaren wordt geleerd hoe in eigen omgeving gehandeld moet worden wanneer de hond angstig gedrag vertoont.
De cursussen worden ruim voor december gegeven!

Tot slot

De laatste dagen van het jaar zijn voor veel honden en katten angstige dagen door het vele geknal. Wij hopen dat u wat aan onze tips heeft, waardoor de feestdagen voor de hond ook gezellig zijn!