Mee naar het buitenland

wetten en regels

Zodra u de grens passeert met uw huisdier heeft u te maken met wetten en regels. Voor veel EU-landen gelden sinds 03-07-2004 dezelfde douaneregels.

Deze houden in dat uw huisdier:

Te identificeren moet zijn d.m.v. een chip. (tatoeage is sinds 02-07-2011 niet meer toegestaan). De chip moet voor de rabiësvaccinatie worden ingebracht (mag wel op dezelfde dag). Per 1 april 2013 is het verplicht om pups voor 7 weken te chippen en te registreren.
Voorzien moet zijn van een officieel EU-paspoort.
De eerste keer minimaal 21 dagen voor invoer tegen rabiës (hondsdolheid) moet zijn ingeënt, rabiës mag vanaf 3 maanden leeftijd gevaccineerd worden. De vaccinatie is 3 jaar geldig volgens ons entingsschema.
Reist u met meer dan 5 dieren dan gelden andere regels.
Voor landen buiten de EU en enkele landen binnen de EU zijn andere douaneregels van toepassing. U kunt per land de invoerregels opzoeken op de volgende websites:
www.licg.nl
www.minlnv.nl

Laat u tijdig informeren. Zo is er bijvoorbeeld voor IJsland een quarantaineperiode van 4 weken en een bloedtest nodig. En voor sommige landen is het verplicht voor vertrek het dier te laten ontwormen door een dierenarts bijv. Verenigd Koninkrijk/IJsland/Noorwegen.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-reizen-2
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hond-reizen

Verschillende regels per land

Binnen ieder land zijn er verschillende regels wat betreft het houden/vervoeren van huisdieren. Het is belangrijk dat u zich ook hierover tijdig laat informeren. Het kan zijn dat bepaalde rassen niet toegestaan zijn of alleen onder strikte voorwaarden. Voor honden boven 20kg of groter dan 40cm schofthoogte geldt bijvoorbeeld in Duitsland de verplichting om ze aangelijnd te houden en moet een muilkorf worden meegenomen. Bij reizen met de hond in de auto in Duitsland is een speciale hondengordel verplicht.

Niet alleen heeft u te maken met de wetten en regels in uw vakantieland, maar ook die van de landen waar u doorheen reist. Wanneer de papieren of de voorwaarden van uw huisdier niet in orde zijn, kan de douane het dier aanhouden. Uw huisdier kan in quarantaine worden geplaatst of worden terug gestuurd naar het land van herkomst.

Verzorging onderweg en op het vakantie-adres

Wanneer u lang onderweg zult zijn naar uw vakantie adres, vraag u dan van te voren af hoe dit voor uw huisdier zal zijn. Heeft uw dier last van wagenziekte? Is uw huisdier erg onrustig in de auto? Er zijn middelen verkrijgbaar om dergelijke problemen te verhelpen. Bijv. het middel Cerenia dit werkt bij 90% van de honden tegen misselijkheid door wagenziekte. U kunt het evt. van te voren een keer uittesten en trainen. (uw dier zal verwachten dat hij misselijk zal zijn, dit gebeurde immers steeds.)

Neem voldoende drinkwater en een drinkbak mee en stop regelmatig om uw huisdier te laten drinken en even de poten te laten strekken.
Indien het mogelijk is, is het aan te raden om genoeg voeding mee te nemen voor de vakantie zodat uw huisdier niet ter plaatse aan nieuwe voeding hoeft te wennen en hier evt. diarree van krijgt.

hond-drinken-water-reis-vakantie_DAPZWD_Dierenartsenpraktijk-Zuidwest-Drenthe-Meppel-Nijenveen

Wilt u goed voorbereid vertrekken dan kunt u een EHBO pakket samenstellen, denk dan bijvoorbeeld aan: Cerenia, Canikur, antiseptische zalf bij kleine wondjes, schoentjes/sokken ter voorkoming van kapotte voetzooltjes door rotsen, tekentang etc.
Een handige tip is ook: een gekleurd plastic sleutellabel aan de halsband bevestigen met daarop uw vakantie adres en mobiele telefoonnummer. Een chipreader is lang niet overal snel beschikbaar!

parasiet-teek-reis-vakantie_DAPZWD_Dierenartsenpraktijk-Zuidwest-Drenthe-Meppel-Nijenveen

Parasieten

Het is verstandig en soms zelfs verplicht uw huisdier te behandelen tegen parasieten zoals teken en wormen. Deze parasieten kunnen ernstige ziekten veroorzaken die in ons land niet voorkomen, maar die uw huisdier wel kan meenemen van vakantie. Rond de Middellandse Zee zijn steekmuggen en zandvliegen die bloedparasieten zoals hartworm en Leishmania over kunnen brengen. Teken kunnen erlichia en babesia overbrengen.

 

 

 

 

Om besmetting te voorkomen hebben wij o.a. deze verschillende producten in ons assortiment:

Scalibor protectorband: bestrijdt besmetting met teken en bloed zuigen door zandvliegen gedurende 6 maanden werkt optimaal na 14 dagen.

Scalibor shampoo: idem, werkt direct maar kort gedurende 14 dagen.

Advantix: bestrijdt vlooien, bijtende luizen en teken. Weert zandvliegen gedurende 14 dagen.

Seresto-band: bestrijdt vlooien, teken en luizen.

Milpro: breed spectrum ontworming tegen parasitaire wormen voor de behandeling van gemengde infecties met rondwormen, haakwormen en lintwormen, en voor de preventie van hartwormziekte bij honden.

Tablet die werkt drie maanden tegen vlooien en teken.

 

 

Hond mee naar het buitenland