Castratie vrouwelijk konijn

Schijnzwanger goede reden voor castratie

Bij castratie van een voedster worden de baarmoeder en de eierstokken verwijderd, door veel mensen wordt dit (foutief) sterilisatie genoemd. In tegenstelling tot mannelijke konijnen kunnen vrouwtjes vaak goed samen leven. Toch kan het vreedzaam samenleven plots zijn afgelopen, vooral om hormonale redenen. Ook kan een vrouwtje sproei, bijt- en dekgedrag krijgen. Castratie is vaak de oplossing voor dit probleem.

Tot de castratie moeten de konijnen worden gescheiden, maar met de mogelijkheid om elkaar te ruiken en te zien (bijvoorbeeld een gazen scheidingswand). Regelmatig schijnzwanger zijn is een ook goede reden zijn om een konijn te castreren.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-konijn-hand
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-konijn-oren

Castratie kan vanaf 5-6 maanden

Castratie kan plaatsvinden vanaf 5-6 maanden ouderdom, maar bij voorkeur voor de leeftijd van 2 jaar. Het konijn valt dan nog niet in de risicogroep voor baarmoederkanker. Zie hiervoor het artikel over baarmoederkanker bij het konijn.

Castratie vindt plaats onder algemene narcose met zuurstof, pijnstilling, antibiotica en maatregelen om het konijn (en zijn spijsverteringsstelsel) weer goed op gang te brengen. Een konijn mag voor een operatieve ingreep niet vasten en moet, zodra het dier weer goed wakker is, kunnen eten of zo nodig worden gedwangvoerd.