Baarmoederkanker bij konijnen

Voor de leeftijd van 2 jaar steriliseren

Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij het vrouwelijke konijn. Het komt voor bij 50-80% van de vrouwelijke niet-gecastreerde dieren van 3 jaar en ouder. De kans dat een konijn baarmoederkanker ontwikkelt neemt toe bij het ouder worden tot groter dan 80% bij konijnen ouder dan 5 jaar. Bepaalde rassen lijken gevoeliger dan andere.

De tumor, een adenocarcinoma, groeit langzaam gedurende 1 tot 2 jaar en kan zich uitbreiden (metastaseren) naar andere organen, zoals lever, longen en botten. De eerste verschijnselen kunnen zijn: afwisselend bloed bij de urine, vaginale uitvloei, verminderde activiteit, bloedarmoede en vergrootte (cysteuze) melkklieren. Later in het verloop vermageren de dieren en worden zij benauwd.

konijnen-03_DAPZWD-Dierenartsenpraktijk-Zuidwest-Drenthe-Meppel
DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-konijn-langharig

Castreren kan vanaf 6 maanden

De diagnose wordt meestal gesteld doordat de verdikte baarmoeder is te voelen. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit röntgenfoto’s of echografie.
De behandeling in een vroeg stadium bestaat uit het operatief verwijderen van de baarmoeder.

Om problemen te voorkomen is het advies om voor de leeftijd van 2 jaar te castreren (vaak steriliseren genoemd). Castreren van voedsters kan vanaf de leeftijd van 6 maanden. Op jonge leeftijd, 6 maanden tot een jaar, is de ingreep minder ingrijpend vanwege de mindere hoeveelheid vet in de buikholte.