Konijnen kunnen 10 jaar oud worden

Konijnen zijn leuke huisdieren, die met een goede verzorging soms wel voor 10 jaar een gezellige huisgenoot kunnen zijn. Konijnen worden het beste niet alleen gehouden, het zijn sociale dieren. Ook hebben ze regelmatig de ruimte nodig om te bewegen en willen ze graag aandacht van hun verzorger. Uigebreide informatie over de verzorging van konijnen leest u op de site van het LICG

De laatste tijd wordt het konijn een steeds meer voorkomend huisdier, waaraan ook steeds meer diergeneeskundige zorg wordt gegeven. Hierdoor wordt er ook steeds meer bekend over aandoeningen bij (individueel gehouden) konijnen.

Konijnen die niet buiten komen kunnen door gebrek aan UVB-straling een tekort krijgen aan vitamine D. Dit kan leiden tot problemen met tanden, hart-en vaatziekten en verzwakt immuunsysyteem. Kunstmatig UV-licht gedurende 2 weken verdubbelde het vitamine D-gehalte in het bloed bij konijnen. UVB-licht kan niet door het glas heen, het is daarom verstandig om uw konijn af en toe ook buiten te zetten. Uiteraard niet in de volle zon (Oververhitting) of op veel vers gras (Maagdarmproblemen)

Zaagsel bevat schadelijke stoffen en is niet geschikt als bodembedekker voor konijnen en knaagdieren. Zaagsel is meestal afkomstig van naaldbomen en die bevatten giftige stoffen, waaronder kankerverwekkende koolwaterstoffen.
Als bodembedekking kunnen beter andere producten worden gebruikt: stofvrije kattenbakkorrels, papiersnippers (liefst onbedrukt), katoenproducten, gemalen maiskernen, zaagsel van ander boomsoorten, geperste pellets of papier.

Er is tegenwoordig een nieuw verbeterd vaccin op de markt dat ook door ons ingezet wordt. Dit vaccin (nobivac) biedt bescherming voor een jaar tegen myxomatose en VHD. Het is individueel verpakt dus u kunt het hele jaar door een afspraak maken wanneer het u past. Naast deze vaccinatie is er inmiddels ook een vaccin beschikbaar tegen het rhd-2 virus, ook deze geeft bescherming gedurende 1 jaar.

Goed eten is gezond blijven; een konijn moet altijd eten

Konijnen zijn dieren met een erg gevoelig darmstelsel dat niet zonder vezels kan. Een konijn produceert harde en zachte keutels, de zachte keutels worden normaal niet in het hok gevonden. Elke dag vormt een konijn in zijn caecum een voorraad eiwit en vitaminerijke (B en K) en vezelarme, kleverige keutels die in de vroege ochend worden uitgepoept en gelijk opgegeten (Caecotrofie). Dit is nodig om als konijn gezond te blijven.

Konijnen moeten onbeperkt hooi en vers water beschikbaar hebben en 's avonds een kleine hoeveelheid biks 20 gr/kg. Verder zijn ze gek op een beetje groenvoer, maar laat ze er wel eerst aan wennen.

Het is belangrijk dat uw konijn altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met de praktijk voor een afspraak.

Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.

Voor uitgebreide informatie over gebitten verwijzen wij u graag naar dierengebit.nl, een zeer uitgebreide en mooie website met foto's van normale gebitten en afwijkingen.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-konijn-neus