Cavia als huisdier
Cavia’s zijn erg sociaal
Cavia’s zijn sociale dieren en leven van nature in groepsverband. Het liefst leeft uw cavia samen met een of meerdere soortgenoten. Laat u zich echter wel goed informeren over de beste samenstelling van de groep, om ongewenste nakomelingen en vechtpartijen te voorkomen. De beste combinaties zijn 2 vrouwtjes bij elkaar of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. Twee mannetjes bij elkaar kunnen nog wel eens erg vechten, ook als ze gecastreerd zijn. Er zijn heel veel cavia’s in de opvang (bv bij Stichting Cavia). Als u een maatje zoekt voor uw cavia kunnen zij u helpen met het koppelen.
Cavia’s zijn van nature prooidieren. Daardoor laten ze niet snel merken dat ze niet fit zijn, want dieren die tonen dat ze zwak zijn, worden opgegeten. Een zieke cavia herkent u dus niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld een zieke hond.
Observeren van cavia
Door thuis elke dag uw cavia te observeren kunt u goed vertrouwd raken aan het normale gedrag van een gezonde cavia en zult u sneller herkennen als uw cavia zich niet lekker voelt. Dingen om thuis naar te kijken zijn de ademhaling, eet- en drinkgedrag, de houding/gedrag, het gewicht, de keutels en de urine.
Cavia’s kunnen alleen maar door de neus ademen. De ademhaling hoort regelmatig te zijn zonder dat de buikspieren hoeven ‘na te knijpen’. Verder hoort er geen geluid te horen te zijn als uw cavia ademt.
De tanden van een cavia groeien door
Een cavia is gemaakt om te eten en te keutelen. Als uw cavia kauwt hoort dat in een rap tempo te gebeuren. Als de snelheid waarmee uw cavia kauwt afneemt, kan dat wijzen op tandproblematiek. Tanden van een cavia groeien zijn/haar hele leven door. Als er problemen zijn met bijvoorbeeld de stand van de tanden/kiezen, kunnen de tanden/kiezen te lang worden en gaan prikken in de tong en/of de wang. Dit is erg pijnlijk. Als uw cavia helemaal stopt met eten moet u vlot aan de bel trekken. Als het maagdarmkanaal stil komt te liggen kan dat al snel dodelijk zijn.
Een cavia haalt zijn/haar vochtbehoefte uit (vers) drinkwater en via vocht in de groentes die ze eten. Als uw cavia opeens meer gaat drinken, kan dat wijzen op problemen als nierproblemen of suikerziekte. De urine van een cavia hoort geen bloed of gruis te bevatten.
Keutels van een cavia horen stevig te zijn, donkerbruin van kleur en zijn iets nat/glimmend als ze vers zijn. De keutels stinken normaliter niet/nauwelijks. Bij het zien van bloed bij de ontlasting, zwarte ontlasting of juist lichte ontlasting, is het raadzaam om met uw cavia langs te komen, dit duidt veelal op maagdarm problematiek.
Goed dieet voor cavia
Een zieke cavia is vaak minder enthousiast, minder alert, verstopt zich en komt niet snel naar het eten toe. De houding in rust zegt ook veel over hoe een cavia zich voelt. Een gezonde cavia gaat vaak uitgebreid languit liggen al dan niet met pootjes naar achter/opzij. Een zieke cavia ligt niet ontspannen, maar vaak ineengedoken met de kop omlaag. Hoog op de pootjes staan/met bolle rug staan kan voorkomen bij cavia’s met buikpijn/blaasproblemen.
Verder kunt u thuis het gewicht monitoren. Bij wekelijkse weging kunt u vlot zien of de cavia afvalt. Een wekelijkse schommeling van 20-30 gram is normaal. Indien er gewichtsverlies optreedt is het verstandig uw cavia te laten nakijken.
Cavia’s zijn herbivoren en hebben de hele dag toegang tot vers hooi nodig. Verder eten ze groenvoer en brokjes 10-20gr/kg; . Op de site; de grote cavia is een goede lijst beschikbaar over welke soorten groenvoer er geschikt zijn voor cavia’s.
Cavia’s hebben net als konijnen en andere knaagdieren continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal (hooi) bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten.
Een lik- of knaagsteen is, vooral bij een goed dieet, niet nodig en kan zelfs blaasstenen veroorzaken.
Een cavia heeft aandacht nodig en zal na verloop van tijd de verzorger kunnen gaan herkennen en op hem of haar gaan reageren (Net als op het openen van de koelkastdeur). Op de site van het LICG vindt u veel informatie over cavia’s.
Geef extra vitamine C
Een cavia kan zelf (net als de mens) geen vitamine C aanmaken en dit moet dus via voeding worden aangevoerd. Een tekort aan vitamine C kan allerlei problemen veroorzaken, zoals slechte eetlust, slechte groei en gewrichtsproblemen. Een tekort kan er ook voor zorgen dat het ligament tussen de tandkas en de snijtand zwakker wordt, waardoor de tand los kan komen te zitten en verkeerd kan gaan afslijten. Vaak zit er al extra vitamine C in caviavoer, dat is meestal niet voldoende. Vitamine C moet extra worden gegeven via tabletten. Een cavia heeft 10 tot 50 mg (meestal wordt 12,5 mg geadviseerd) per kilogram lichaamsgewicht vitamine C nodig.
Een cavia kan met een goede en liefdevolle verzorging, en een beetje geluk, een gezellige huisgenoot zijn voor heel wat jaren.