Vlooien

Gewoonlijk neemt de vlooienpopulatie vijf tot zes weken nadat het buiten weer wat warmer is geworden explosief toe, maar veelal zullen vlooien het hele jaar door een probleem vormen voor uw huisdieren.

Ei-fase:

Een vrouwtje legt tijdens haar leven ongeveer 2000 eitjes. Eén vrouwelijke vlo kan per dag tot zeker 50 eitjes leggen. Deze eitjes blijven geringe tijd op de vacht kleven. Vrij snel vallen de eitjes van uw huisdier af en komen ergens in uw huis terecht. Binnen twee tot vijf dagen komen de eitjes uit.

Larvale-fase:

Nadat de eitjes zijn uitgekomen, zoeken de larven de donkerste plekjes in uw huis op. Daar leven ze van “vlooienafval” – overblijfselen van het gedeeltelijk al verteerde bloed van uw huisdier (de ‘vlooienpoepjes’). De larven groeien, vervellen twee keer en spinnen vervolgens een cocon waarin ze uit zullen groeien tot poppen.

Nimf-fase:

Deze onvolgroeide vlooien ontwikkelen zich in de cocon tot volgroeide vlooien in ongeveer 8 tot 9 dagen. Deze volgroeide vlooien wachten in hun cocon op uw huisdier. Dit kan varieren van enkele dagen tot soms bijna een jaar. In deze fase is de vlo zeer moeilijk te bestrijden.

Volwassen-fase:

Volgroeide vlooien bemerken vanuit hun cocon warmte, trillingen en uitgeademde kooldioxide. Ze weten hierdoor wanneer een potentiële gastheer in de buurt is. De volgroeide vlo verlaat zijn cocon, springt op een gastheer, zoekt een andere vlo om mee te paren en zo begint de gehele levenscyclus weer opnieuw.

Teken

De levenscyclus van een teek varieert van een paar maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de teek en omgevingsfactoren. Een teek heeft in elke ontwikkelingsfase van zijn leven bloed nodig om de volgende fase te kunnen bereiken. Sommige soorten blijven jarenlang in leven zonder te eten.

Ei-fase:

Vrouwtjesteken leggen hun eitjes op rustige plekken met dichte en enkele centimeters hoge begroeiing. Volwassen vrouwtjes van sommige tekensoorten leggen 100 eitjes per keer; vrouwtjes van andere soorten leggen soms wel 3000 tot 10000 eitjes per keer. Voor alle soorten geldt dat de eitjes na ongeveer twee weken uitkomen.

Larvale-fase:

Nadat de eitjes zijn uitgekomen, kruipen de larven – die al lijken op een volwassen teek alleen veel kleiner en met slechts 3 paar poten – in gras of struiken op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Veelal zal de gastheer een kleine knager zijn (muis, rat, konijn, etc.). Wanneer de gastheer voorbijkomt, klemmen ze zichzelf vast en klimmen ze vervolgens omhoog, op zoek naar een stukje huid waaruit ze bloed kunnen zuigen.

Nimf-fase:

Nadat de larven hun eerste bloedmaal hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en gaat de larf-fase over in de nimf-fase. De nimfen gaan op zoek naar een andere gastheer. Nimfen zijn ook nog erg klein en worden vaak niet opgemerkt, waardoor tijdens het ongemoeid nuttigen van de bloedmaaltijd de kans op het overdragen van ziekten toeneemt. Nimfen zoeken veelal de iets grotere knaagdieren, maar ook uw huisdier op.

Volwassen-fase:

Nadat de nimfen hun bloedmaaltijd hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en ontwikkelen ze zich tot volgroeide teken. Volgroeide teken zoeken veelal de grotere zoogdieren op (hert, schaap, koe), maar ook u en uw huisdier. Nadat ze hun gastheer hebben gevonden gaan ze bloedzuigen en paren op de gastheer. Hierna vallen teken van hun gastheer af en gaan de vrouwtjes vele eitjes produceren. Op deze manier begint de hele cyclus weer opnieuw.