Juni is de landelijke “chipmaand”.

Ook Dierenartsenpraktijk Zuidwest-Drenthe doet aan de landelijke campagne om het chippen van huisdieren te stimuleren.Als dieren zijn weggelopen kan dankzij de chip de eigenaar opgespoord worden. Nationaal heeft 55% van de honden een chip als identificatiemiddel en is 39% van de katten gechipt.

Wist u dat het verplicht is uw huisdier te laten chippen als u op vakantie naar het buitenland gaat met uw huisdier?

Als u niet weet bij welke databank uw huisdier geregistreerd staat, dat u dit kunt achterhalen door het chipnummer van het dier in te voeren op internet via www.dierkwijt.nl Als uw dier geregistreerd staat bij een van de aangesloten databanken dan krijgt u automatisch een doorlink te zien naar de betreffende databank. U kunt daar meteen controleren of uw gegevens nog up-to-date zijn. Is dat niet het geval dan vindt u op de internetsite van de betreffende databank vaak een mutatieformulier dat u meteen kunt invullen of een adres waar u uw wijzigingen kunt doorgeven. Het is wel van belang dat u de registratie van de gegevens van u en uw huisdier zo spoedig mogelijk in orde maakt en up-to-date houdt bij verhuizing. Zonder goede registratie is een chip niets meer dan een loos nummer in uw huisdier!

Het laten chippen van uw huisdier is vrijwel pijnloos. Met een naald wordt de chip onder de huid aangebracht tussen de schouderbladen. Zoals vermeld het is verplicht als uw huisdier mee gaat op vakantie naar het buitenland, maar ook als uw dier veel buiten komt (met name katten) heeft het voordelen. Zo gebeurt het regelmatig dat aangereden dieren naar de dierenartsen praktijk worden gebracht. Zo’n dier wordt natuurlijk behandeld maar ook op een chip gecontroleerd. Is het dier gechipt dan wordt de eigenaar gebeld en snel herenigd met zijn/haar huisdier. Helaas komt het nog regelmatig voor dat geen chip gevonden wordt en we geen eigenaar kunnen achterhalen waardoor het dier naar het asiel zal moeten gaan.