Vuurwerkangst bij onze huisdieren
Verschillende factoren spelen een rol
Veel honden en katten zijn erg nerveus of raken in paniek door vuurwerk. Vuurwerk associëren ze met het knallen en flitsen van onweer en hun instinct vertelt ze dat onweer gevaar met zich mee brengt.
De angst voor vuurwerk kan een aangeboren angst voor geluiden zijn, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Een traumatische ervaring kan een belangrijke factor zijn, maar ook aangeleerd (of versterkt) gedrag door de eigenaar of een combinatie van 2 of meer factoren.
Verschijnselen van angst kunnen zijn: verstoppen, ineengedoken zitten, niet naar buiten durven, niet willen eten, onzindelijk zijn, meubilair slopen,…
Aangeleerd gedrag
Dit houdt in dat de hond of kat niet zozeer van zichzelf angstig is voor geluiden maar dat de eigenaar onbedoeld en onbewust angstig gedrag heeft beloond waardoor de hond dit gedrag steeds sterker zal vertonen. Wanneer de hond angstig gedrag vertoont en de eigenaar de hond “troost” door aanhalen, optillen of bemoedigend toespreken ziet een hond dit als beloning. Zijn angst is door de baas beloond, daarmee voor hem bevestigd, waardoor dit gedrag wordt gestimuleerd.
Algemene tips
Hier volgen enkele algemene tips die u kunt gebruiken wanneer de hond of kat zich angstig gedraagt bij vuurwerk:
-niet troosten (hij mag wel bij jouw zijn voor steun)
-zo gewoon mogelijk doen (alsof vuurwerk heel normaal is)
-niet straffen of begripvol toespreken
-de hond mag vluchten (achter kast, onder bed,…)
-tijdens vuurwerk niet alleen thuis laten
-zo min mogelijk naar buiten
-na 22.00uur niet meer naar buiten
-radio en licht aan, gordijnen dicht
-aangelijnd uitlaten (i.v.m. vluchtgedrag)
-vuurwerktraining (cursus)
Cursus
Enkele hondenscholen en gedragstherapeuten geven vuurwerktraining, onder andere Tinley. Met behulp van cd’s met vuurwerkgeluiden worden er technieken aangeleerd om angst weg te nemen, of in elk geval te verlichten. De cd’s zijn te verkrijgen op internet maar u kunt de geluiden ook online afspelen. De trainingstechniek die moet worden toegepast is een combinatie van progressieve desensitisatie en counter conditioning. Dit betekent ten eerste dat een geluid, in dit geval vuurwerkgeluid, zeer geleidelijk in steeds intensievere mate moet worden toegediend aan de hond of kat.
Ten tweede moet aan de aanvankelijke aversieve stimulus een positieve associatie worden gekoppeld. Met behulp van geluidsfragmenten op kan het geluid geleidelijk aan worden toegediend en opgevoerd. Uiteraard altijd met zacht afspelen beginnen. Indien het dier niet op het geluid reageert met angstgedrag, kan het worden beloond met bijvoorbeeld spel, voer of aandacht van de baas. Vervolgens kan het geluid iets harder worden gezet, enzovoorts.
Natuurlijke producten
Natuurlijke producten kunnen al weken van te voren gestart worden om de toenemende de angst te onderdrukken. Dit in tegenstelling tot kalmerende middelen welke hooguit voor een aantal dagen voorgeschreven worden. Een goed voorbeeld is Zylkene, wat ondersteunend werkt bij diverse vormen van stress. Het beste is om 1 a 2 weken voor oud en nieuw te beginnen met een eendaagse toediening van deze capsules. Uw huisdier wordt hier niet sloom van en het middel heeft ook geen verslavende effecten. Het werkt goed bij dieren met milde angst.
Bij honden en katten blijken bepaalde dier-eigen geurstoffen een kalmerend effect te hebben. Wij verkopen dit in de vorm van een halsband of verdamper.
Daarnaast lijken de ervaringen met bepaalde homeopatische/plantaardige middelen gunstig te zijn, bijv. ‘prodier nervositeit’van VSM. Beide middelen moet ruim voor oud&nieuw mee begonnen worden.
Kalmeringsmiddelen
Wanneer u weet dat de hond erg angstig is voor vuurwerk, is het geen bezwaar om kalmeringsmiddelen te geven. Het is zelfs belangrijk hier al mee te beginnen als het dier angst ontwikkeld, het wordt namelijk ieder jaar erger. Middelen die het dier alleen slaperig maken zijn niet verantwoord.
Wij hebben verschillende soorten kalmeringsmiddelen, de assistentes kunnen u hierover adviseren. Wij schrijven een middel voor welke angst onderdrukkend werkt maar het dier niet in slaap/suf maakt.
De meeste middelen werken snel in en werken op de hersenen, daar wordt de registratie van angst voorkomen. Honden die al erg angstig zijn zullen vanuit hun herkenning van de geluiden nog wel angstgedrag kunnen vertonen. Dit zal minder worden, wanneer ze opmerken dat het angstgevoel er niet meer is. De middelen werken het beste wanneer ze gegeven worden voordat de angst er is. Begin dus ruim voordat de knallen beginnen, of probeer door afleiding de angst even weg te nemen en geef dan het middel in.
Dieren worden niet suf gemaakt door dit middel, je kunt dus niet aan slaperigheid zien of het middel werkt, maar op de mate waarin het dier nog angstig op vuurwerk reageert. Je zult moeten merken dat hij zich minder terug trekt en minder trilt.
Het is raadzaam enkele dagen voor oud&nieuw te beginnen om te kijken hoe uw hond op het middel reageert. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar, daarbij hebben wij ons te houden aan de cascaderegeling die geldt voor het voorschrijven van diergeneesmiddelen.
Honden of katten die een kalmeringsmiddel hebben gekregen mogen nooit alleen gelaten worden!!
De laatste dagen van het jaar zijn voor veel honden en katten angstige dagen door het vele geknal. Wij hopen dat u wat aan onze tips heeft, waardoor de feestdagen voor de hond ook gezellig zijn!