Verzorging van uw hond
Ontwormen en vlooienbehandeling
Honden zijn populair als huisdieren. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven als gezelschapsdier, sportmaatje en ze geven structuur. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Uitgebreide informatie vindt u op de site van het LICG.
Ontwormen is een belangrijk deel van de verzorging van uw dier. Het advies is om 4 keer per jaar te ontwormen. Dit is belangrijk om uw huisdier wormvrij te houden maar ook ter bescherming van uw kinderen die zich kunnen besmetten met wormeitjes via de vacht van uw huisdier. Leest u hier meer over via de zelfzorg pagina van de apotheek onder het kopje wormen.
Puppies ontwormen gebeurt vanaf 2 weken en wordt herhaald als ze 4 en 6 weken oud zijn en vervolgens als ze 2,4 en 6 maanden oud zijn. Gebruik altijd een wormtablet die alle wormen in een keer afdood.
Ook regelmatige vlooienbehandeling behoord tot de verzorging van uw hond. Er zijn echter wel verschillen tussen de verschillende producten. Sommige producten bevatten ouderere chemicalien waartegen de vlooien resistentie ontwikkeld hebben, andere hebben soms bijwerkingen voor uw hond.
Hier kunt verder lezen over de levenscyclus van de vlo en teken. het is goed te u te realiseren dat slechts 5% van de vlooien op uw huisdier leeft, 95% van de vlooien en voorstadia leeft in de omgeving! 10 vrouwtjesvlooien leggen in 1 maand tot 15000 eitjes. Vlooien vormen het hele jaar door een bedreiging onder andere doordat huisdieren vooral binnenshuis leven. Vlooien springen niet over van het ene dier op de andere. Altijd alle honden en katten in huis behandelen
Advies bij teken, ontwormen of vlooien
Teken kunnen ziekten zoals de ziekte van Lyme, Babesiose, en Ehrlichiose overbrengen.
Voor uitgebreide informatie en kunt u het beste de assistentie vragen om advies. Hieronder volgt een beknopte samenvatting van diverse producten. Ze verschillen in werkzame stof, veiligheid en toedieningsvorm.
Er zijn vele soorten middelen op de markt voor de bestrijding en preventie van vlooien en wormen. Ze verschillen in werkzame stof, veiligheid en toedieningsvorm. De assistentes kunnen u adviseren over het gebruik van deze middelen bij uw huisdier.