Helaas komen we het nog veel te vaak tegen, oververhitting bij onze honden. Honden hebben snel last van de warmte, veel sneller dan u zich realiseert. Een hond die speelt bij warme temperaturen en geen mogelijkheid heeft om lekker te zwemmen, raakt oververhit. Nu denkt u misschien, ach wij hebben het ook wel eens warm, maar bij honden heeft oververhitting in veel gevallen de dood tot gevolg. Hun temperatuur loopt op tot boven de 40 graden, ze krijgen bloedingen en sterven. En weet u, wij hadden dit kunnen voorkomen!!
Wij zweten om onze warmte kwijt te raken, honden kunnen dat niet. Voor honden betekent dit, dat zij hun overtollige warmte kwijt moeten raken via hun voetzooltjes en door te hijgen.

Het is daarom erg belangrijk om bij mooi weer, nooit met uw hond te gaan fietsen of spelen. Laat honden onderling ook niet spelen wanneer de temperaturen oplopen. Alleen al naast de fiets raakt de hond snel oververhit boven het warme asfalt, daarnaast kunnen ze blaren aan hun poten oplopen. Doe activiteiten met uw hond dus alleen als de temperatuur dat toelaat en houdt uw hond goed in de gaten. Ziet u iemand, samen met de hond, fietsen met warm weer? Spreek hem of haar erop aan. U kunt hierdoor een hondenleven redden. Wilt u toch wat met uw hond doen, ga dan lekker met hem zwemmen!!

Wanneer u besluit om uw viervoetige huisvriend lekker mee te nemen in de auto, realiseer u dan dat de temperatuur in de auto, wanneer deze in de zon staat, al snel oploopt tot 50 graden, zelfs al staan de ramen een stukje open. Laat uw hond dus nooit achter in de auto en voorkom lange ritten. Zelfs bij een buitentemperatuur van maar net rond de twintig graden, kan het al fout gaan. Ziet u dat iemand zijn of haar hond in de auto achterlaat bij warm weer? Spreek deze erop aan!

Wat te doen:

Zit de betreffende hond in de auto haal hem er dan direct uit en maak hem flink nat met koud water. Het beste is om de hond, minimaal twintig minuten, in het water te leggen. Leg vervolgens een natte doek over de hond en neem direct contact op met uw dierenarts.

Een fijne zomer!!!!
Met dank aan Anita Hesselink