Februari, de maand van het gebit
De gehele maand van het gebit gratis gebitsafspraken* en gebitspakketjes zolang de voorraad strekt.
Ook is er deze maand 15% korting op de gebitsbehandelingen.
10% korting op CET tandpasta en tandenborstelsetjes.
10% korting op vingerborsteltjes.
Maakt u een afspraak met de assistentes.
(*in het geval van bijkomende onderzoeken kan er een consult gerekend worden)
Gebitsproblemen zijn een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. Zowel bij de hond en kat als bij onze konijnen en cavia’s. Gebitsproblemen worden vaak te laat gesignaleerd en vaak moet er dan al een reiniging van het gebit plaatsvinden, al of niet met het trekken van tanden bij honden en katten en bij knaagdieren moeten dan tanden of kiezen worden bijgewerkt.
Preventieve controle van het gebit
Tijdens de maand van het gebit wordt er extra aandacht besteed aan het gebit van uw huisdier. Zo worden de gezondheidsrisico’s nog eens benadrukt en uitleg over preventie van gebitsproblemen gegeven.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Bij honden wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheid tandsteen en of wortels al dan niet zijn aangetast. Ook de gezondheidsrisico’s voor uw hond kunnen even besproken worden bijvoorbeeld het ontstaan van hartproblemen door een slecht gebit.
Bij katten wordt er onder meer gekeken naar het al of niet aanwezig zijn van pijnlijke letsels op de tanden vaak aanwezig juist onder het tandvlees.
Bij de knaagdieren zien we vaak het doorgroeien van de snijtanden die dan of geknipt of verwijderd moeten worden. Ook komen bij deze dieren vaak “haken”op de kiezen voor; dit zijn scherpe puntjes op de kiezen die of in de tong of in de wang prikken. Deze moeten dan onder narcose verwijderd worden, omdat ze voor veel pijn zorgen en de dieren daardoor niet meer eten.
Gebitsproblemen zijn vaak rasafhankelijk
Onze honden zijn er in zo veel verschillende soorten en maten en ieder ras heeft zijn eigen schedelvorm. Er bestaan dus rasspecifieke gebitsproblemen. De meeste problemen zien we bij de kortsnuitige rassen (boxers, franse bulletjes, shih tsu, enz.). Hier zien we vaak dat er niet genoeg ruimte in de kaak is voor alle tanden. Een pup begint met 28 tanden en gaat tussen de 4 en de 5 maanden wisselen naar het volwassen gebit met 42 elementen. Er zijn normaal 6 snijtanden in de boven- en onderkaak. Dan volgen de hoektanden en vervolgens hebben we in de bovenkaak aan beide kanten nog 6 kiezen en in de onderkaak aan beide kanten 7 kiezen.
Soms zien we bij pups al problemen. Zoals bijvoorbeeld bij de zogenaamde overbeet (bovenkaak is langer dan de onderkaak): de onderkaak is dan soms wat nauw en de hoektanden van de onderkaak kunnen dan in het gehemelte van de bovenkaak prikken. Ook het omgekeerde de onderbeet (het zogenaamde “centenbakje”) komt veel voor. Soms met als gevolg dat de snijtanden van de bovenkaak in het tandvlees van de onderkaak prikken. Dit zijn zeer pijnlijke afwijkingen en ondanks dat de pups erg jong zijn en niet direct pijn laten zien (ze eten gewoon, groeien normaal) moeten deze “prikkende” elementen getrokken worden.
Soms blijven er na het wisselen melktanden staan en heeft een hond dus teveel tanden. Hiertussen blijven vaak etensresten achter wat de permanente tanden aantast. Ook hier is het verstandig deze melktanden te trekken.
Door ruimte gebrek kan het ook gebeuren dat kiezen gedraaid staan in de kaak, dit geeft meestal geen problemen al kunnen ze soms eerder tandsteen ontwikkelen.
Preventieve controle van het gebit
Het woord is gevallen: tandsteen. Dit ontstaat doordat in een normale bek van een hond altijd bacteriën zitten. Deze hechten zich vast op tandplak. Dit tandplak heeft de neiging zich te vormen op de overgang van het tandvlees naar de (kroon van de) tand. De bacteriën zorgen ervoor dat er mineralen in de plak komen en het “versteent”. Tandvlees ontsteking is hierbij een logisch gevolg. Tandsteen kunt u niet van de tanden af poetsen, tandplak wel! Tandsteen kunnen we van de tand afbreken of afkraken. Onder de tandvleesrand bevindt zich ook tandsteen, waar we zonder speciale haakjes en, of krabbertjes niet bij kunnen. De bacteriën in het tandsteen zorgen ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt en los van de wortel van de tand komt te liggen. Blootliggende wortels zijn niet beschermd door glazuur en pijnlijk. Het tandvlees groeit nooit meer terug. In zo’n stadium zijn we te laat en moet een tand getrokken worden.
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een langdurige blootstelling aan bacteriën in de bek, hartproblemen kan geven. Bij veel oudere honden wordt een zogenaamd hartruisje gehoord. De bacteriën komen via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan en zorgen uiteindelijk voor de veranderingen in het hart. De bacteriën hechten zich aan de hartklep vast die ontstoken raakt en van vorm veranderd. Dit is een chronisch proces, niet een acuut probleem, maar het komt wel regelmatig voor.
Net als bij mensen zijn er ook honden die gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van tandplak,- steen dan andere. Als u een hond heeft die heel veel kluift en continue met stokken loopt te sjouwen, heeft hij hoogstwaarschijnlijk geen last van veel tandsteen. Er zijn ook honden die liever niet kluiven en deze honden, veelal de kleinere rassen (berucht: Yorkshire Terriers), hebben vaak al op jonge leeftijd last van veel tandsteen.
Voorkomen is beter dan genezen. Het beste is om uw hond al jong te laten wennen aan het poetsen van de tanden. Dit kan niet met onze (humane) tandpasta: de fluoride hierin is schadelijk voor honden. De dierenarts heeft speciale tandpasta met vleessmaak en enzymes om de vorming van plak tegen te gaan. Probeer hiervan al vroeg een routine te maken door elke avond na de maaltijd even langs de buitenkant van de tanden te gaan met tandpasta, vooral als u een “risico-ras” heeft. U voorkomt hiermee dat er regelmatig onder narcose gereinigd en eventueel getrokken moet worden. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van hartproblemen kleiner.
Er zijn ook honden die geen tandsteen hebben maar andere problemen, namelijk dat ze een volledig afgesleten gebit hebben. Dit kan pijnlijk zijn als wortel kanalen blootliggen. Meestal is dit niet het geval omdat de tand zich hersteld (behalve het glazuur). Vooral tennisballen zijn erg schadelijk voor de tanden. Het materiaal is erg ruw en slijt de tanden erg af. Beter is het gebruik van rubberballen.
Tandheelkunde in de praktijk
Op onze pagina tandheelkunde wordt uitgelegd hoe een gebitsbehandeling in zijn werk gaat.
Dit artikel geeft een globaal overzicht van problemen die zich kunnen voordoen en is zeker niet compleet, ook is het niet de bedoeling om bepaalde rassen in een “slecht” daglicht te stellen. Bepaalde rassen worden als voorbeeld en ter verduidelijking gebruikt.