Voortplanting bij de hond: begeleiding en advies
Puppies; erg leuk en spannend
Voor de beginnende, maar zelfs voor de meer ervaren fokker is het krijgen van pups een spannende, maar meestal erg leuke ervaring. Om de voortplanting van uw hond goed te laten verlopen, van dekking tot bevalling, is het belangrijk om u goed voor te bereiden en als dierenartsen kunnen wij u hierbij helpen.
U kunt bij ons terecht voor volledige begeleiding van de dekking tot de bevalling van uw teef.
Om de ovulatie, en daarmee het optimale dektijdstip, te bepalen kunnen we een progesteronbepaling doen. Wij adviseren om vanaf dag 8 van de loopsheid hiermee te starten. Bij honden kan dit tijdstip namelijk erg verschillen en daarnaast laten sommige teven nauwelijks iets zien van de loopsheid. Voor de progesteronbepaling kunt u een afspraak maken wanneer het u maar uitkomt, de uitslag krijgt u binnen een kwartier dankzij onze Idexx analyse apparatuur!
Aan de hand van deze waarde wordt bepaald wanneer u het beste uw teef laat dekken of wanneer er een nieuwe progesteronbepaling gewenst is. Op deze manier is goed te bepalen wanneer uw teef ovuleert en ook de verwachte werpdatum is goed te voorspellen. Voor studies met betrekking tot de betrouwbaarheid vindt u hier de juiste informatie.
Bij vragen over dekking of bevalling neem contact op
Op ongeveer 24 dagen na de dekking kunnen wij met echo een dracht bevestigen en indien gewenst kan er rond week 7 met een röntgenfoto het aantal pups nauwkeurig worden vastgesteld. Dit is vooral handig als u wilt weten wanneer de bevalling voorbij is of gewoon nieuwsgierig bent. Deze foto kunnen wij naar u emailen.
Om u goed voor te bereiden kunt u uiteraard veel informatie vinden op internet, maar ook in de op de praktijk verkrijgbare Fokkerswijzer.
Bij twijfel rond de dekking of het verloop van de dracht of bevalling kunt u ons altijd bereiken.
Belangrijke zaken voortplanting hond:
• Het is verstandig om van elk ouderdier röntgenfoto’s te maken van de heupen en ellebogen. Als u fokt met stamboom is het maken van officiële heup- en elleboogfoto’s vaak verplicht of zeer gewenst. Hiervoor kunt u bij ons op de praktijk terecht.
• Beide ouderdieren dienen gezond te zijn. De honden dienen vrij te zijn van ernstige gedragsafwijkingen, erfelijke afwijkingen en ziektes.
•Er mag maximaal 1 nest per 12 aaneengesloten maanden met een teef gefokt worden.
• Voor de leeftijd van 7 weken moeten pups zijn gechipt. Voor pups met een stamboom wordt dit door de Raad van Beheer bij u thuis verzorgd, voor pups zonder stamboom wordt dit door een dierenarts gedaan.
• De chip moet verplicht geregistreerd worden bij een portaal erkend door de RVO. U moet hiervoor als fokker altijd een UBN aanvragen.
• Nieuwe pup eigenaren moeten binnen 2 weken de pup overschrijven op hun eigen naam
• Vaccineren en/of titeren kan vanaf 6 weken leeftijd. Europese paspoorten zijn enkel nog verkrijgbaar bij de dierenarts en moeten worden gekoppeld aan de chip.