Tandheelkunde

Professionele reiniging van het gebit van uw huisdier

Voor tandheelkundige ingrepen kunt u op de dinsdag, woensdag of donderdagochtend bij ons terecht. Het is mogelijk om bij de inductie (het onder narcose brengen) van uw dier te blijven. Hierna doet de dierenarts en de paraveterinair, samen met u, de initiële gebitsinspectie. Zo weet u precies wat er aan de hand is met de tanden en kiezen van uw huisdier en welke behandeling er moet volgen. De dierenarts kan u dan ook een indicatie geven van de kosten. Uw dier is gedurende de hele ingreep geintubeerd en zal dus zuurstof en een slaapgas ademen. Aan het eind van de middag of begin van de avond mag u uw dier weer komen ophalen, waarbij de paraveterinair u zal uitleggen hoe alles verlopen is en wat de eventuele nazorg zal zijn.

We gebruiken professioneel materiaal voor de reiniging van het gebit van uw dier. Ook voeren wij extracties uit wanneer nodig. Dit wordt chirurgisch gedaan waarbij er tandvlees flappen gemaakt worden en het tandvlees weer gehecht wordt. Natuurlijk wordt er aan de nodige pijnstilling gedaan tijdens zulke ingrepen.

Wij doen geen wortelkanaalbehandelingen. In onze optiek moeten deze echt nog voorbehouden zijn aan tandheelkunde specialisten. De enige tand die hiervoor in aanmerking komt is de hoektand bij show/ werk honden. Ook het plaatsen van kronen (ook weer op de hoektand) wordt niet door ons gedaan.

tandheelkunde
digitale-dentale-rontgen

Dentale röntgenfoto’s

De tandarts maakt eens in de zoveel tijd röntgenfoto’s van ons hele gebit. Hij ziet zelf namelijk maar ‘het topje van de ijsberg’, de gehele wortel, wortelkanaal en omliggende weefsels liggen verborgen achter het tandvlees in het kaakbot. Onze huisdieren zullen niet zomaar stilzitten voor het röntgenapparaat en zullen onder narcose moeten. Preventief röntgenfoto’s maken voert daarom voor onze huisdieren wat te ver maar ze zijn wel essentieel bij een flink aantal gebitsaandoeningen.

Wanneer zijn röntgenfoto’s van het gebit nodig?
• Paradontitis
• Abcessen van wortelpunten
• Tandresorptie
• Gaatjes
• Niet doorgebroken elementen
• Trauma aan elementen
• Ontsteking van het kaakbot
• Tumoren in de bek
• Opsporen van wortel restanten
• Wortelkanaalbehandeling (nacontroles)

Ook een hondengebit poetsen

Zowel de dierenarts als de paraveterinair volgen regelmatig bijscholing op het gebied van de veterinaire tandheelkunde. Ook doet de praktijk elk jaar mee met de maand van het gebit in februari. Tijdens deze maand zijn er altijd kortingen op behandelingen maar ligt de nadruk op preventie. Het poetsen bij honden die aanleg hebben om tandsteen te ontwikkelen is het belangrijkste om te doen. Wij proberen hier altijd aandacht aan te geven en u te helpen hoe dit te doen.

Ook bij de paarden worden verschillende gebitsbehandelingen uitgevoerd door de paardendierenarts. Dit zijn onder andere het bijslijpen van punten/haken (het zogenaamde uitbalanceren van het gebit),het verwijderen van tandsteen, het verwijderen van doppen, röntgen van het gebit en de extractie van wolfkiezen en ontstoken kiezen.

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-tandheelkunde