Dermatologie
Huidklachten komen vaak voor bij huisdieren
Bij honden en katten komen veel verschillende huidaandoeningen voor. Klachten kunnen bestaan uit jeuk (soms heel heftig), kale plekken, rode plekken/korsten op de huid, wonden, overmatig schilferen etc.
Bij een huidprobleem beginnen we altijd met een uitgebreid vraaggesprek met de eigenaar. Hieruit kunnen we meestal een richting bepalen waar we het onderzoek op moeten richten, denk aan huidparasieten, allergieën of erfelijke huidaandoeningen. We controleren de huid op parasieten, kale plekken, afwijkende kleur/geur, wonden/korsten en afgebroken haren.
Soms is er verder onderzoek nodig om tot de juiste diagnose te komen. De meeste onderzoeken doen we op de praktijk. Het is bij honden mogelijk om bloed af te nemen voor een allergietest. Ook wanneer er met een naaldje een biopt (DNAB) genomen is van een bultje in de huid, kunnen we in veel gevallen zelf de diagnose stellen.
Grotere huidbiopten worden onder narcose genomen en worden altijd opgestuurd naar een patholoog. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan als er een vermoeden is van een auto-immuun ziekte.
Parasitologisch onderzoek
Een aanvullend onderzoek kan bestaan uit het maken van een afkrabsel van de huid of een afdrukpreparaat en deze onder de microscoop te bekijken voor parasieten, dit kan meestal direct in het spreekuur gebeuren. Als er een bepaalde parasiet wordt aangetoond kunnen we het meest geschikte geneesmiddel voorschrijven.
Bij vermoeden van schimmelinfecties wordt er gekeken met een UV-lamp of de plekken oplichten (dan is er hoogst waarschijnlijk sprake van een schimmelinfectie) en kan er aanvullend een schimmelkweek ingezet worden.
Huidallergie
Allergieklachten vergen vaak wat uitgebreider onderzoek. Bij vermoeden van een voedselallergie wordt eerst met speciale voeding geprobeerd of de klachten verminderen. Is dit niet het geval zal er gedacht moeten worden aan een allergie voor stoffen die in de omgeving voorkomen (b.v. huisstofmijt, graspollen etc.) dit noemen we een atopie.
Bij honden kunnen we deze atopieën verder onderzoeken door een bloedmonster te nemen en deze te testen op verhoogde antistoffen tegen bepaalde stoffen (allergenen). Verder kan er een huidtest worden gedaan waarbij allergenen in de huid gespoten worden en de reactie daarop gemeten wordt. De huidtest kan bij ons op de praktijk uitgevoerd worden, dit gebeurt vaak wel onder een roesje en kost daardoor wat meer tijd, dit wordt dus vaak op een ander moment gepland.
Als er uit de allergietesten komt dat uw hond allergisch is voor bepaalde stoffen kan worden gestart met desensibilisatie therapie. Hierbij worden in een van te voren vast gesteld schema injecties toegediend met de allergenen waar de hond allergisch voor is. De bedoeling is dat de hond hiermee steeds ongevoeliger wordt voor deze allergenen en daarmee de jeukklachten sterk verminderen. Dit is een mooi alternatief voor levenslang jeuk-onderdrukkende medicijnen.