Chirurgie op onze praktijk

Volledige controle tijdens een operatie

Op onze praktijk worden er elke dag dieren geopereerd. De dierenarts werkt samen met de operatieassistente, deze bewaakt de diepte van de narcose en de vitale functies van uw huisdier. We hechten er namelijk veel waarde aan dat de narcose op een goede, veilige manier verloopt.

Op de dag van de operatie heeft u eerst een afspraak bij de dierenarts. We bespreken of er nog bijzonderheden zijn; zijn er dingen die u opgevallen zijn sinds het laatste contact? Daarna doen we een pre-anesthetisch onderzoek  (beoordelen hart, slijmvliezen en longen) en bespreken met u de operatie van uw huisdier. Eventuele medicatie kan nu alvast gegeven worden. Voor oudere dieren en risico-patiënten is het mogelijk om eerst nog een bloedonderzoek uit te voeren naar de lever- en nierfunctie.

Wanneer u een afspraak heeft

Op de dag van de operatie moet uw dier nuchter komen. Dit houdt in dat hij niet gegeten mag hebben vanaf 20.00 uur de avond ervoor. Voor jonge dieren, knaagdieren en konijnen geldt dit niet en zullen wij u hierover aanvullend informeren.

U mag uw huisdier wel water blijven aanbieden tot aan de afspraak.

Honden moeten van te voren goed uitgelaten worden indien mogelijk.

Alle huisdieren moeten vrij zijn van ectoparasieten (vlooien, luizen). Omdat onze opname vrij moet blijven van parasieten zullen wij dieren met ectoparasieten eerst behandelen. Deze kosten zullen worden berekend.

Indien uw huisdier medicijnen krijgt, overleg dan van te voren met de dierenarts wanneer en of u die moet geven.

Meten is weten

Om veilig te opereren krijgen alle honden een infuusnaaldje in de voorpoot, zodat we direct een toegang hebben om medicatie toe te dienen indien nodig. Ook worden de dieren geintubeerd, dat is het plaatsen van een buis in de luchtpijp via de bek om extra zuurstof toe te dienen en gasnarcose indien nodig. Tijdens de operatie zorgen we ervoor dat de dieren warm gehouden worden.

Tijdens de operatie kunnen we de dieren aan de hartbewaking leggen, hiervoor wordt er via de slokdarm een probe geplaatst net achter het hart. Deze meet de elektrische signalen die het hart afgeeft (ECG).

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-zuidwest-drenthe_hartbewaking

Capnograaf in operatiekamer

Tevens hebben wij een capnograaf in de OK. Dit apparaat meet het koolzuurgas (CO2) in de uitademingslucht. Hiermee kunnen wij bepalen of de ventilatie van de longen tijdens de narcose optimaal is of misschien toch extra ondersteuning nodig heeft.

Geopereerde dieren mogen tussen 14:00 en 16:00 weer opgehaald worden, ze zijn inmiddels weer goed wakker. De assistentie geeft u dan de informatie over de nazorg.