Lepelaar 70  •  7943 SH Meppel  •  (0522) 238 508
spoedgeval gezelschapsdieren:
(0522) 238 508
spoedgeval landbouwhuisdieren/paard:
(0522) 238 518

Klauwgezondheid bij koeien

Klauwproblemen zorgen voor veel vroegtijdige afvoer

Na mastitis en vruchtbaarheid zijn klauwproblemen de derde oorzaak van vroegtijdige afvoer van melkkoeien. Ongeveer 20% van de koeien loopt tijdens de lactatie zichtbaar kreupel. Landbouwuniversiteit Wageningen heeft berekend dat klauw- en beenproblemen een doorsnee melkveebedrijf 23 euro per koe per jaar kosten.

Bij een koe met een ernstig klauwprobleem wordt een schade van 150 euro geschat. Deze kosten bestaan uit productieverlies, extra arbeid, behandelingskosten en vervroegde afvoer.

Tijdens de bedrijfsbegeleiding kan de klauwgezondheid worden besproken. Vanzelfsprekend spelen huisvesting en voeding hierbij een belangrijke rol. Door verder te kijken naar de stand van de klauwen of door inspectie van enkele koeien in de klauwbekapbox en het bekap- en voetbadmanagement kan er een goed beeld gekregen worden van de problemen die er op een bedrijf spelen.

Ook registratie van de klauwaandoeningen tijdens koppelbekappen (bv via Digi-klauw) kan een schat van informatie opleveren.

 

DAPZWD_dierenartsenpraktijk-meppel_content-koeien-hoof-fit-gel

Tyloom

Een tyloom is een aandoening waar koeien flink last van kunnen hebben. Deze wildvleeswoekering tussen de klauwen ontstaat vaak na tussenklauwontsteking. Onder lokale verdoving kunnen we een tyloom verwijderen. De meeste koeien lopen meteen zichtbaar beter. Wel bestaat er een kans op recidief. Voor deze ingreep is het wel belangrijk dat de koe in een klauwbekapbox kan staan. Eventueel kan het worden gecombineerd met het bezoek van de klauwbekapper. Vermoedt u een tyloom? We adviseren u graag over het beste plan van aanpak.